Societat

meteorologia

Adéu al setembre més càlid i sec de l'últim quart de segle

A l'observatori Fabra de Barcelona el mes passat va ser el segon setembre més calorós des del 1914

Només a la Garrotxa i algun punt del Baix Empordà han tingut pluges semblants a les habituals

Catalunya va tancar divendres passat el mes de setembre més càlid des del 1987 i, en alguns punts, el més sec des del 1985. A l'observatori Fabra de Barcelona, per exemple, el setembre passat se situa –amb una mitjana de 22,9 ºC– en la segona posició del rànquing de temperatures elevades des del 1914, només superat pels 23,5 ºC del 1987.

Les temperatures superiors al que és habitual en aquesta època de l'any han afectat especialment el Prepirineu, litoral i prelitoral central, conca del Fresser i l'interior de la comarca de l'Alt Empordà. En canvi, pel que fa als valors més freqüents, el setembre ha estat un mes normal a la Costa Brava i el sud del delta de l'Ebre, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Com a curiositat, aquest any ha resultat més càlid el mes de setembre que no pas el juliol, a les zones d'alta muntanya; les zones elevades de l'interior i del prelitoral, i en alguns punts del litoral.

Les anomalies tèrmiques més importants (diferència entre temperatura mitjana d'aquest setembre i la temperatura mitjana del període 1961-1990) s'han produït a l'observatori Fabra, 2,8 ºC, Lladurs (Solsonès), 2,7 ºC, i Núria (Ripollès), 2,6 ºC.

Les pluges han estat molt escasses al litoral i prelitoral central, comarques de l'interior i del sud. El SMC però, afirma que, per al conjunt de Catalunya, el 2007 va ser més sec que aquest setembre.

Excepcions gironines

Contràriament a la Catalunya eixuta, només la comarca de la Garrotxa i algun punt del nord del Baix Empordà han tingut precipitacions mensuals iguals o lleugerament superiors a les habituals. El màxim de precipitacions al mes de setembre s'ha registrat a l'estació meteorològica d'Olot, amb un total mensual de 114,5 litres per metre quadrat, 82 litres dels quals corresponen a l'episodi de pluges dels dies 16 i 19.

Les dades de l'observatori Fabra de Barcelona indiquen que al setembre van caure en aquest punt de la serra de Collserola un total de 7,3 litres per metre quadrat, la quarta marca més baixa des del 1914. Els mesos de setembre més secs en la història del Fabra han estat els del 1945 (1,4 litres per metre quadrat), el 1970 (2 litres) i el 1985 (2,9 litres).

22,9
graus
va ser la mitjana del setembre a l'observatori Fabra, la segona temperatura més alta al setembre des del 1914.
7,3
litres per metre quadrat
van caure a l'observatori Fabra, la quarta històrica més baixa.
114,5
litres per metre quadrat
han estat recollits a Olot, la màxima de Catalunya al setembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA