El Punt Casteller

Agafant embranzida

Els castells de vuit protagonitzaran un cap de setmana casteller tranquil

Som a la recta final de la temporada i les colles grans necessiten agafar forces per afrontar les diades de més compromís. Així, tot i que la majoria sí que actuaran en un cap de setmana que s'allargarà fins dimecres, trauran el peu de l'accelerador i els centres d'interès quedaran més repartits.

Dissabte, la cita més destacada serà a Vilanova i la Geltrú. Els Bordegassos celebren la seva diada Albert Salvany, i hi arriben en el millor estat de forma possible. Després de cinc anys, diumenge passat van aconseguir descarregar la torre de set fora de casa, a Barcelona. És el moment, doncs, d'intentar aconseguir la millor actuació de l'any: el pas endavant podria tenir forma de quatre de vuit o de tres de set aixecat per sota, segons com vagin les darreres proves.

Els acompanyaran a plaça dues colles que també passen un bon moment, els Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia, als quals la pluja que va caure el dia de la Mercè els va aigualir la possibilitat de descarregar el dos de vuit per primera vegada. De moment, a Vilanova volen portar-hi la que seria la segona clàssica de vuit de l'any, mentre que els de la camisa avellana probablement es quedaran en la gamma alta de set i reservaran els castells de vuit per diumenge.

Castell de nou a Figueres

Els millors castells del cap de setmana, però, es veuran diumenge a Figueres, on els Castellers de Vilafranca volen portar el tres de nou. L'acompanyaran amb la torre de vuit i el cinc de vuit, un castell que volen posar damunt del folre a Sitges, el proper dia 22.

Més diades encara

Com a ressopó, hi haurà algunes actuacions en la jornada festiva de dimecres. A Caldes de Montbui, els Minyons esperen plantar-hi castells de la gamma alta de vuit, com el cinc o el tres amb el pilar, construccions que també aspiren a convertir en gamma extra.

Per als Castellers de Barcelona, la festa major de les Corts és una cita molt important en el calendari, i per això serà el moment de tornar-hi amb el seu millor castell, el dos de vuit, sense descartar l'estrena del tres. També hi seran els Capgrossos de Mataró, que podrien plantar-hi el seu primer cinc de vuit.

Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Dissabte 8 a les 18.30 h, a la plaça de les Cols, actuació dels Bordegassos de Vilanova, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Xiquets de Reus.
Manacor (Mallorca)
Dissabte 8 a les 17.30 h, a la plaça de sa Bassa, diada dels Al·lots de Llevant, amb els Castellers de Mallorca i la Colla Joves Xiquets de Valls.
Vilaplana (Baix Camp)
Diumenge 9 a les 12.30 h, davant de l'església, actuació dels Castellers d'Altafulla, els Xiquets de Reus i els Xiquets del Serrallo.
Figueres (Alt Empordà)
Diumenge 9 a les 12 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Castellers de Vilafranca, els de Barcelona i els de Figueres.
Barcelona (Barcelonès)
Dimecres 12 a les 12 h a la plaça Comas, actuació dels Castellers de Barcelona, els Capgrossos de Mataró i els Sagals d'Osona.
C. de Montbui (Vallès Or.)
Dimecres 12 a les 12 h, a la plaça de la Font del Lleó, actuació dels Castellers de Caldes, els de Sabadell, els de la Vila de Gràcia i els Minyons de Terrassa.
L'ANÈCDOTA

Quèquicom casteller

El paper de la faixa, la importància d'equilibrar els pesos o la fatiga muscular són alguns dels aspectes que va tractar el programa de divulgació científica del Canal 33 Quèquicom. Amb el títol Castellers: pinya, força i manilles, l'edició es va fixar en com es poden arribar a fer construccions humanes de fins a deu metres d'alçada.

L'ANÈCDOTA

Pantalons avall

Concentrar-se per descarregar un castell no ha de ser gens fàcil si en plena feina un altre casteller et fa abaixar els pantalons mentre puja. Dissabte li va tocar el rebre a un dels dosos dels Castellers de Vilafranca, i diumenge un terç dels Nois de la Torre encara va tenir més feina, ja que va aguantar així tot just van començar a sonar gralles en el seu primer set de set, i fins a descarregar-lo.

APLAUDIMENTS

Gran concurset

La vuitena edició del Concurs de Castells de Torredembarra, celebrada diumenge passat, es va convertir en la millor de la història. S'hi van veure fins a vint-i-dos castells de la gamma alta de set, i també va ser notícia l'alt nivell d'efectivitat: trenta-set castells descarregats (sense comptar els pilars), tres de carregats i tan sols un intent desmuntat. Els Castellers d'Esplugues van ser-ne els vencedors, però moltes colles van fer-hi història. Enhorabona a totes!

Novetats folrades

Si bé són mitja dotzena les colles que han sumat punts aquesta setmana, els Castellers de Lleida han protagonitzat l'únic canvi de posició al rànquing gràcies a la millor actuació de l'any. La diada de Sant Miquel va ser propícia als de la terra ferma, que van matar dos pardals d'un sol tret: descarregar el dos i el tres de vuit, que enguany tan sols havien pogut coronar una vegada. A la plaça de la Paeria també hi van ser els Capgrossos de Mataró, que amb els primers folres des del juliol s'han quedat a les portes de recuperar el cinquè lloc.

L'altra estrena folrada és la del dos de vuit que van carregar els Castellers de Sants.

Més enllà de les quinze primeres colles, n'hi ha quatre que també han aconseguit algun castell de vuit (Nens del Vendrell, Xicots de Vilafranca, Margeners de Guissona i Moixiganguers d'Igualada), fet significatiu del bon estat de forma del món casteller. I encara n'hi ha quatre o cinc més que podrien assolir-los. Poca broma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona