Escapades

D'aqüeductes i congostos

La segona part del reportatge sobre el Patrimoni Mundial de la Unesco al Llenguadoc-Rosselló ens porta fins al pont del Gard i el circ de Navacelles

La setmana passada vam iniciar una ruta pel Patrimoni Mundial de la Unesco al sud de l'Estat francès, concretament per algunes joies del romànic que podem trobar als itineraris espirituals dels camins de Sant Jaume. Sense marxar del Llenguadoc-Rosselló, avui us proposem viatjar a una època encara més antiga per conèixer el pont del Gard, el vestigi més ben conservat del que havia estat l'aqüeducte romà de Nimes, doblement classificat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco (1985) i com a Grand Site de France (2002). Aquesta última classificació afecta no solament l'aqüeducte, sinó també el seu entorn paisatgístic, típicament mediterrani: 15 hectàrees a l'aire lliure per les quals es pot fer un recorregut senyalitzat d'1,5 quilòmetres que ens permet conèixer amb detall la vegetació i els cultius típics de la zona.

Abans d'anar a veure in situ el pont del Gard val la pena perdre's una bona estona pel centre d'interpretació, on a través de maquetes, reconstruccions a escala 1/1, cartografia, vídeos i pantalles multimèdia podrem conèixer no solament com i per què es va construir l'aqüeducte, sinó també els trets bàsics de la cultura gal·loromana sobre la ciutat i l'aigua. L'edifici del museu, de 2.500 metres quadrats, es va construir seguint els criteris de “l'arquitectura silenciosa”, de manera que no hi ha covisibilitat entre el monument antic i l'edificació moderna.

Després de visitar el museu caldrà, doncs, que fem un petit passeig a peu per poder gaudir de l'espectacularitat del pont del Gard, construït aproximadament l'any 50 a.C. per salvar el riu Gardon. Amb una alçada de 48 metres i una llargada de 360 m, és el més alt de tots els aqüeductes del món romà i l'únic de tres nivells que ha sobreviscut al pas del temps. Es tracta també de la peça més ben conservada de l'aqüeducte de 50 quilòmetres que els romans van construir per dur l'aigua de la font de l'Eure, prop d'Usès, fins a Nimes. Per aconseguir-ho els enginyers de l'època van haver de construir una successió de ponts i de túnels, amb un desnivell total de només 17 metres.

Si fem la visita al pont del Gard a l'estiu, val la pena dur banyador i tovallola, ja que la riba dreta del Gardon, a tocar del pont, està habilitada com a zona de bany. Podem fer pícnic o bé dinar al restaurant Les Terrasses, també a la riba dreta i amb vistes al pont.

El recorregut pel patrimoni monumental del Llenguadoc-Rosselló no està renyit amb la contemplació de paisatges espectaculars com el que ofereix el circ de Navacelles, una curiositat geològica situada a cavall dels departaments del Gard i l'Erau, dins una zona geogràfica, les Causses i les Cévennes, recentment classificada com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco pel seu valor com a “paisatge cultural de l'agropastoralisme mediterrani”. El circ de Navacelles és un gran congost de 300 metres de profunditat excavat pel riu Vis i que separa l'altiplà de Larzac del de Blandas. El riu Vis, que va excavar el relleu durant més de 3 milions d'anys, ha abandonat la seva antiga llera, deixant un antic meandre i excavant un camí més recte. La vista des dels dos marges del congost és espectacular. Al vessant nord, al departament del Gard, hi ha un mirador panoràmic que permet apreciar tota la bellesa de l'indret. Al vessant sud, ja dins l'Erau i després de baixar i pujar per una serpentejant carretera, hi ha un gran restaurant panoràmic, l'Auberge de la Baune Auriol, que també ofereix una visió increïble. (Més informació a www.cevennes-meridionels.com i www.lodevoisetlarzac.fr).

PER ARRIBAR-HI

Més informació: www.sunfrance.com

ON DORMIR

Hotel Domaine des Escaunes. 5 rue des Bourgades 30210 Semhac www.escaunes.com
L'Auberge Cocagne (Logis de France). Place du Chateau 30120 Avèze www.auberge-cocagne-cevennes.com
Hotel Restaurant de la Paix 11, Boulevard Montalangue 34700 Lodève www.hotel-dela-paix.com

Un llac entre turons vermells

M.À.M.

Si volem completar la nostra estada al Llenguadoc amb alguna activitat esportiva o simplement alegrar-nos la vista amb un paisatge encisador, és obligatori aturar-se al llac de Salagou, situat a cinquanta quilòmetres de Montpeller i a prop de Clarmont d'Erau. Es tracta d'un llac artificial dissenyat originàriament per al reg de les terres que l'envolten però que s'ha acabat convertint en un emplaçament turístic que s'està desenvolupant des de la perspectiva de la sostenibilitat. El llac, amb una superfície de 750 hectàrees i un perímetre de 28 km, està envoltat de bonics turons de roques vermelles, anomenades “ruffes”, on hi ha diverses zones d'acampada i espais reservats a autocaravanes.

A les seves aigües tranquil·les es pot practicar la pesca i els esports nàutics i l'entorn és ideal per fer rutes en BTT, equitació o excursionisme a peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

Neix el CareCityLab, el centre de cures i recerca sociosanitària de Mataró

mataró
GIRONA

Tocs de Vi de l’Empordà es trasllada a la Devesa

GIRONA
successos

Mor en tallar-se el braç al colpejar un vidre durant una discussió amb la seva dona

El Perelló

Premis pels concursos de foment de la lectura i l’escriptura

girona
FIGUEREs

Alumnes de l’Amistat creen dos itineraris per descobrir les Salines

FIGUERES
gastronomia

El ‘Tast a la Rambla’ celebra els deu anys de la mà de la Copa Amèrica

Barcelona

Amplien la prohibició de patinets i bicis a tota l’illa de vianants de Terrassa

TERRASSA
Successos

Cinc detinguts a Torrefarrera en una baralla entre dos grups

Torrefarrera
salut

Un patró alimentari de Sant Joan de Déu incrementa un 20% el nombre de nens que mengen verdura

barcelona