Societat

Cementiris personalitzats

Cementiris de Barcelona aposta cada cop més per productes individualitzats, com làpides amb imatges incrustades o columbaris amb vidres transparents

Les incineracions arriben ja al 43%

Les empreses funeràries treballen cada vegada més amb la idea de personalitzar al màxim les cerimònies i també els serveis de records. És un nou concepte de serveis funeraris que empreses com el Grup Mémora, amb un 49% de participació a Serveis Funeraris de Barcelona –l'altre 51% és de l'Ajuntament– estan desenvolupant des de fa alguns anys. Notes de condol, llibres de signatures, cròniques vitals i de la mateixa cerimònia, diamants amb les cendres del difunt... Tot serveix per mantenir viva la memòria.

Aquest any, en la mateixa línia de personalització dels espais funeraris, Cementiris de Barcelona ha presentat dues novetats. La primera són uns columbaris cineraris amb vidre transparent que permeten veure l'urna dipositada. Aquests columbaris, com alguns espais de dispersió de cendres creats a diferents cementiris, estan disponibles al cementiri de les Corts i en breu s'estrenaran al de Sant Andreu. L'objectiu és que les cendres es quedin als cementiris, no només per una qüestió ecològica sinó perquè, segons destaca el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, “d'aquesta manera es pot fer un procés de dol correcte”. Valmaña assegura que les famílies s'emporten l'urna a casa, però “al cap d'uns mesos li fa nosa i no sap què fer-ne”. Els columbaris transparents com els espais gratuïts d'espargiment de cendres són una bona alternativa.

La segona novetat, en aquest cas per les inhumacions, són les noves làpides amb imatges incrustades. “Es pot incrustar una imatge del difunt o qualsevol altra fotografia”, explica Valmaña.

Un any més les xifres demostren la tendència a l'alça de les incineracions, que aquest any suposen ja el 43% del conjunt de serveis funeraris. Les previsions apunten que es tancarà l'any amb 7.100 cremacions, una xifra lleugerament superior a la de l'any passat.

Com cada any tots els cementiris de Catalunya amplien horaris i reforcen els serveis públics de transport.

Barcelona

Tots els cementiris de Barcelona amplien horaris demà des de les vuit del matí fins a les sis de la tarda amb la previsió d'una afluència de 90.000 visitants, una xifra que s'eleva a 190.000 si sumem avui i el cap de setmana. L'empresa municipal d'autobusos reforça les principals línies i posa en circulació un bus llançadora des de plaça Espanya i un servei especial a Collserola. Avui a les set del vespre hi ha un homenatge a Josep Maria de Segarra al crematori de Montjuïc i demà concerts de música clàssica a Poble Nou i Les Corts, de les onze del matí a les dues de la tarda.

Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell reforçarà demà el servei municipal d'autobusos. La línia 4 farà el servei habitual dels dies festius, però es reforçarà entre les nou del matí i les tres de la tarda. També s'arranjaran zones d'aparcament i la jornada es completarà amb concerts de música en viu.

Terrassa

El cementiri tanca una hora més tard, a dos quarts de set del vespre. S'ha obert un nou aparcament amb 250 places i demà hi haurà un servei gratuït d'autobusos des de l'estació del Nord. Entre els actes previstos, destaca un concert gospel a càrrec de la coral Tons&Sons.

Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat

El cementiri de Sant Cugat obrirà les portes a les vuit del matí, el de Cerdanyola a 2/4 de 9 i el de Rubí a les 9. El tancament serà a les sis de la tarda a Rubí i Sant Cugat, i una hora més tard a Cerdanyola. Tots tres municipis reforcen el servei de bus urbà per accedir als cementiris, però només el bus de Rubí serà gratuït. A Cerdanyola voluntaris de la Creu Roja ajudaran els visitants que ho sol·licitin i també podran demanar cadires de rodes per a persones amb mobilitat reduïda. El cementiri de Rubí amenitzarà l'ambient amb música sacra i religiosa.

Manresa

A Manresa, l'Ajuntament ha previst per a l'1 de novembre un servei de reforç per a la línia entre Manresa i Sant Joan de Vilatorrada. El servei es mantindrà de les nou del matí a dos quarts de dues del migdia i de les tres de la tarda a les set.

Badalona

A Badalona, el cementiri de Sant Pere, o cementiri Nou, obrirà demà de vuit del matí a set de la tarda. El cementiri del Sant Crist, o cementiri Vell, obrirà de 8 a 19 hores. Com durant la resta de l'any, hi haurà un servei d'escales disponible. També hi haurà un servei especial d'autobusos entre els diferents barris de la ciutat i el cementiri de Sant Pere i s'ha habilitat una zona d'aparcament en un espai proper a les sèries 50-57 del cementiri de Sant Pere.

L'Hospitalet

El cementiri municipal de l'Hospitalet amplia l'horari d'obertura des de les 8.30 fins a les 18 hores i ofereix un servei gratuït per accedir als nínxols més alts amb el suport d'escales. Es recomana especialment als visitants que utilitzin el transport públic, ja que l'estació de metro de Florida (L1) i les parades dels autobusos urbans L1, L2 i L14 estan situades molt a prop del cementiri.

Santa Coloma de Gramenet

El cementiri de Santa Coloma de Gramenet està obert de 8 a 18 hores. L'ajuntament recomana fer ús del transport públics: el metro (estació Can Zam de la L9) i la línia d'autobús B18, que tindrà una freqüència de pas de trenta minuts. Durant aquests dies, les persones que es desplacin en vehicle privat, trobaran un accés gratuït per aparcar a la zona de terra posterior al recinte de la fàbrica Damm.

Mollet

Mollet estrena un cementiri ampliat amb sis nous blocs de nínxols, que suposen un total de 436 nínxols nous i quatre blocs amb 440 nous columbaris. També s'ha construït el Pou de la Memòria, per dipositar les cendres dels difunts. L'Ajuntament ha ampliat l'horari de visites fins al dimecres.

Granollers

El cementiri estarà obert de nou a sis de la tarda i amb motiu de Tots Sants també s'ha modificat l'horari d'autobusos perquè tinguin més freqüència.

Baix Llobregat

Al Baix Llobregat, municipis com Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat i Viladecans reforcen el servei de transport. A Sant Just, Cornellà, Sant Boi i Gavà amplien l'horari d'obertura del recinte funerari i al cementiri comarcal Parc de Roques Blanques, situat al Papiol i per on s'espera que passin 20.000 persones, hi haurà demà un concert i un taller de conte per a nens.

Mataró

Fins dimecres, els cementiris de Mataró amplien els horaris d'obertura, es reforça el servei d'autobusos i l'Ajuntament ha habilitat una prada provisional de taxis al passeig dels Molins. Enguany, per tercer any consecutiu, s'obrirà la capella del cementiri municipal dels Caputxins per fer-hi una actuació musical a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música i de l'escola de música El Carreró.

Premià de Mar

El cementiri de Premià de Mar, que habitualment només està obert al matí, estarà obert avui i demà també de tres a sis de la tarda.

Tarragona

El cementiri obre fins demà de les nou del matí a les set del vespre. Demà, a més, s'habilitarà un aparcament en el vial d'accés al cementiri, ja que l'aparcament habitual estarà reservat per les parades de venda de flors, discapacitats i taxis que transportin persones amb problemes de mobilitat. També es reforçarà el servei d'autobusos durant aquests dies, sobretot la línia 6.

Reus

L'empresa municipal Reus Transport ha reforçat les línies per facilitar l'accés al cementiri. La línia 35 serà gratuïta. El consistori també ha habilitat una zona d'aparcament al darrere del cementiri. Paral·lelament, com els últims anys, s'han organitzat passejades nocturnes dramatitzades per explicar d'una manera diferent la història de la ciutat.

Tortosa

Hi haurà transport gratuït fins al cementiri de Sant Llàtzer entre el 30 d'octubre i l'1 de novembre. El servei es farà amb una furgoneta adaptada, cedida pel Consell Comarcal del Baix Ebre entre les nou del matí i la una del migdia i de les tres de la tarda a les set del vespre. El bus sortirà cada mitja hora i tindrà dues parades a l'avinguda de la Generalitat i, una altra, al carrer Cervantes

Lleida

Els cementiris de Lleida estaran oberts fins a dos quarts de set de la tarda i es reforçarà la línia 6 del barri dels Magraners amb més autobusos per aconseguir una freqüència de 20 minuts. També s'ha habilitat un aparcament provisional prop del cementiri.

Girona

L'Ajuntament no modifica l'horari d'obertura del cementiri amb motiu de Tots Sants. Estarà obert de les nou del matí a les sis de la tarda. Demà al migdia se celebrarà l'acte d'homenatge als difunts.

Figueres

Avui al migdia hi ha un acte d'homenatge als figuerencs difunts amb l'actuació de la Jove Orquestra de Figueres i la lectura de poemes a càrrec de Josep Maria Cortada.

Incineracions més ecològiques

L'augment de les incineracions també fa que creixin les alternatives funeràries sostenibles. Actualment, segons el grup Serveis Funeraris Integrals, el 50% de les incineracions ja opten per taüts ecològics, és a dir que no porten vernissos ni frontisses ni elements de metall, vidre, plàstic o teixits sintètics. Pel que fa a les urnes per guardar les cendres, ja n'hi ha un 30% que fan servir materials biodegradables. Les incineracions a la demarcació de Barcelona han crescut un 4,3% en l'últim any i s'han situat en el 36%. Aquesta opció és molt més habitual i guanya força en nuclis urbans i zones properes a grans ciutats, com ho demostra el 43% d'usuaris a Barcelona, que creix un 4,4%. A Catalunya, que ha crescut un 4,6% respecte a l'any anterior, el percentatge està encara en el 32%, pràcticament el mateix que tenia la capital catalana fa cinc anys. Les laiques ja quasi representen el 10%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona