Societat

La contraportada

Una retirada de carrer

L'Ajuntament de Molló dedica un carrer als republicans que es van haver d'exiliar pel coll d'Ares i un a l'expresident Francesc Macià

L'any 1939 més de 100.000 republicans van haver d'emprendre el dolorós camí de l'exili a través del pas fronterer del coll d'Ares i del coll Pregon, a Molló, cap als pobles nord-catalans de Prats de Molló i la Presta, sota administració francesa. Molts, per no tornar. De fet, els veïns del poble de Molló i tots els seus nuclis –Fabert, Ginestosa, Espinavell i el Riberal– van ser involuntàriament testimonis de primera fila d'una més de les tragèdies de la Guerra Civil espanyola.

Ara l'Ajuntament de Molló ha volgut homenatjar-los i fer perdurar la memòria d'aquests exiliats dedicant-los un dels nous carrers de la urbanització de Can Gassiot. És el carrer de la Retirada. Consolida així tot un seguit de propostes en aquest sentit que va posar en marxa l'any 2009 en el marc del 70è aniversari del final de la Guerra Civil. Va crear rutes a peu i en BTT pels antics camins de la retirada, una ruta guiada per aquests camins fins al coll d'Ares i, sobretot, va reinstaurar la fira transfronterera amb Prats de Molló dedicant-la als que van seguir el camí de l'exili. De fet, aquesta fira, que el 2012 se celebrarà el dia 6 de maig, entre moltes altres activitats, recrea l'entrada de les tropes de Franco a Molló, escenifica la retirada de les tropes republicanes fins al coll d'Ares i programa tot un seguit de conferències sobre el tema i actes culturals, com ara recitals de cançons i poemes patriòtics. A tot plegat, cal afegir-hi el Museu de la Retirada de Camprodon, amb els objectes bèl·lics abandonats per les tropes republicanes recollits per Lluís Bassaganya i Alexandre Cuadrado.

L'Ajuntament de Molló ha dedicat un altre nou carrer de la mateixa urbanització al president de la segona república Francesc Macià pels fets de Prats de Molló del 1926. Macià va plantejar una incursió per proclamar la nació catalana des de Prats. Ho va preparar amb 600 homes que, en escamots, havien d'arribar fins a Olot, on se n'hi havien d'afegir 900 més i estendre la revolta aprofitant una jornada de vaga de la CNT. Poc abans, però, van ser detinguts.

Els noms dels nous carrers formen part del nomenclàtor aprovat en l'últim ple, en què, a part dels dos citats, se n'hi van incloure deu més. Es tracta o bé de carrers que ja tenien noms, però que encara no eren oficials, o bé de noms de carrers nous del nucli de Molló o de la urbanització de Can Gassiot, a Fabert. A part dels carrers dedicats a la retirada i a Macià, hi destaca el carrer de Francesc Pastoret, en Cisco del Carol, l'eugasser de Rojà i peça fonamental de la tria de mulats d'Espinavell que ha mort recentment i que el consistori el va nomenar fill il·lustre. També destaquen el nom de la nova plaça del davant de l'ajuntament, plaça Conflent, i el vial d'accés al poble, que ara és el passeig del Vallespir. La resta de noms de carrers estan trets de la geografia propera, com Batiments, Ter, Tec, Puigmal....



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona