Reportatge

La Banyoles més bestial

La ramaderia i l'agricultura són els eixos vertebradors de la Fira de Sant Martirià, que aquest cap de setmana reunirà uns set-cents caps de bestiar

Un entorn immillorable, la participació de diversos sectors econòmics del Pla de l'Estany, més de 700 animals –uns 500 a la fira i la resta a la mostra de races autòctones– i moltes activitats complementàries. El tercer cap de setmana de novembre, Banyoles és més especial que mai. Arriba la Fira de Sant Martirià, una bona oportunitat de reviure els orígens ramaders de la vila en una mostra amb més de vuit segles d'història i més de 30.000 visitants. Gent de totes les edats passegen per una fira molt diversificada i atractiva, amb lloc per al bestiar rossam i equí, els concursos de carrusels i les races autòctones dels Països Catalans, però també per a la fira multisectorial Firestany, la fira del dibuix i pintura i el mercat d'artesania. És per tot això que des de la seva recuperació l'any 1978 aquest certamen s'ha convertit en un dels referents culturals i socials de la ciutat, tant pel seu valor com a activitat cultural i tradicional com econòmic i de lleure.

Pel que fa a novetats, en aquesta 33a edició hi haurà una ampliació considerable de la mostra de races autòctones dels Països Catalans, a més d'un estand dedicat a les races autòctones pròpies de l'estany de Banyoles, on bàsicament s'hi podrà trobar diferents tipus de tortugues. També, i conjuntament amb l'Associació Foment Raça Asinina Catalana (AFRAC), es farà un homenatge a diferents personalitats representatives del món del cavall i vinculades a la fira. Així mateix, a banda d'espectacles i demostracions de genets i amazones, dissabte, dia central de la mostra, es podrà gaudir d'un conjunt de proves per recordar els jocs d'infantesa, però amb la presència del cavall, adequant el joc del mocador, el de la cadira o les curses de relleus. D'altra banda, es podrà trobar Raça-Tast, un petit recull de receptes i productes de les races autòctones, com bistec de vaca bruna dels Pirineus, pinxos de poltre, costelles de xai del Ripollès o productes lactis de l'ovella ripollesa. Quant a novetats, finalment també cal dir que s'organitzaran conferències i col·loquis com la Jornada Tècnica sobre la Gallina Empordanesa; es farà un campionat de corda, organitzat pels Amics de l'Esport Rural; i que a Firestany, que creix amb una seixantena d'expositors, el dibuixant Jou Ramírez presentarà el còmic Català Desperta Ferro. El mercat d'artesania tindrà unes 120 parades i, per tant, arriba al límit d'inscripcions.

Un altre gran atractiu de la mostra són els concursos morfològics, enguany de cavall de tir, híbrid, ase català, cavall de pura raça espanyola, cavall de concurs i cavall de pura sang àrab; i les activitats complementàries amb exhibició d'alumnes d'hípiques de la comarca, tast de productes catalans o una exhibició de batre i fer un paller. Divendres al matí la fira està dedicada a la mainada. Un any més les escoles locals i de fora del Pla de l'Estany poden visitar la mostra de races autòctones catalanes, amb uns 400 animals. Es calcula que hi passaran més d'un miler de nens i nenes, sens dubte el públic més agraït que poden tenir els animals.

PER ARRIBAR-HI

La millor manera per accedir a la zona d'aparcament gratuït de la fira és entrar per Banyoles per l'entrada indicada com a Nord-Estany, la 5a entrada a Banyoles des de Girona i la 2a entrada des d'Olot per la C-66.

DADES D'INTERÈS

Edició. 33a.
Dates. 18, 19 i 20 de novembre.
Lloc. Parc de la Draga i pavelló esportiu de la Draga.
Horari. De les deu del matí a les vuit del vespre.
Més informació. Oficina de Turisme: passeig Darder-pesquer, 10. Tel: 972 58 34 70 www.banyoles.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona