Societat

LA CRÒNICA

DE tarragona

Les terrasses d'hivern

Anys enrere, quan en aquest temps baixàvem a Tarragona ens estranyava veure que els bars de la Rambla tinguessin tota una estesa de cadires a les terrasses. I encara més, ens estranyava que fossin utilitzades per clients usuals o circumstancials. És clar que sabíem que a Tarragona sempre hi feia tres o quatre graus més de bonança i que el sol arrecerat de la Rambla feia de bon prendre. Però ens estranyava.

Teníem la visió dels homes que als vespres, al poble, acostumaven a anar al cafè per matar les hores que robaven a la família, jugant a cartes o fent petar la xerrada, sovint fins a mitjanit. L'estufa era element imprescindible. Encara a molts pobles d'aquest interior camp tarragoní, l'estufa era de llenya o de closca d'avellana, segons el conreu del lloc. La llenya, d'ametller i d'olivera o fins i tot de rabassó de cep. La sostenibilitat natural d'aleshores. Durant el dia, si era d'hivern assolellat, alguns vells es trobaven en algun recer per distreure's mentre recordaven el temps passat, sovint al tros. Però els homes, al vespre, cercaven l'escalfor que gairebé mai trobaven a la feina, i menys si eren pagesos. Sovint es formava una rotllana al voltant de l'estufa mentre s'explicaven coses del dia o es repetien històries passades pel sedàs de la memòria, de la ironia o de la broma. Damunt d'ells hi surava una boira espessa de fum de tabac, sense el qual no s'hauria entès res.

Deu ser per això del tabac, de la seva prohibició, que a hores d'ara mai es tanquen les terrasses dels bars. A les ciutats s'han posat de moda les estufes de gas que desprenen una flama llarga i notòria, potser per escalfar amb la vista el que no s'escalfa amb la temperatura. El que no deixa de sorprendre és que la gent s'hi estigui a hores intempestives, quan el sol fa hores que dorm i la fredor domina la terra. No sé si només és la fal·lera de fumar el que ha posat de moda establir relacions socials a la intempèrie, o és que s'ha trobat gust a ser-hi, ara que gairebé tothom treballa a sopluig, o si la gent vol passar una mica de fred farta de les calefaccions apujades més del compte. O potser és l'horror que de cop i volta ens hem adonat que produeixen els interiors dels bars, el mal gust que penja de les barres i les parets, les decoracions adotzenades, o els dissenys llampants passats de moda tot just estrenats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona