Societat

Morella presenta el Sant Antoni que se celebrarà aquest cap de setmana

El grup de Gaiters de Morella seran els majorals i han realitzat molts canvis en la festa per a augmentar la participació

Morella ja està preparada per a viure el seu Sant Antoni. Una edició especial, perquè recupera la figura dels majorals, absent en els dos últims anys. El grup de Gaiters ha sigut l'encarregat d'agafar la responsabilitat i prepara molts canvis per a aconseguir que hi haja encara més participació.

D'aquesta manera, els actes s'iniciaran amb la benedicció del panoli. L'activitat central del Sant Antoni morellà se celebrarà el divendres a la nit, amb la Retreta i, especialment, amb la peculiar representació de la Vida del Sant, la cremà de la barraca i la santantonada. Esta peculiar escenificació de la lluita entre el bé i el mal començarà en la Plaça de Sant Joan, per a celebrar el segon acte en el seu lloc habitual, la plaça de la Basílica Arxiprestal. El recorregut del primer punt al segon anirà acompanyat per la santantonada, amb els dimonis, junt amb els recuperats diables de la Maça i Cucafera. La Retreta començarà a les 20 hores i la representació, mentre que en les altres edicions tenia lloc a les 23 hores. Quan finalitze, es cremarà la barraca, tindrà lloc una segona part de la santantonada i es farà un sopar popular amb les brases.

En la jornada del dissabte, es realitzen els actes més solemnes al matí, amb la diana, processó i retaule. A la vesprada, arribarà la representació del contraban, la llaurà, l'agostera i el mondongo, amb la companyia de la Rondalla i els gaiters. Este és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella Es tracta d'una desfilada en la que s'escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i, també, té lloc la representació de l'enfrontament entre els carabiners i els contrabandistes. Una altra lluita en què el bé torna a vèncer al mal. És un acte totalment improvisat, que conclou amb la captura dels contrabandistes en el carrer Blasc d'Alagó.

Cal recordar que els majorals són els encarregats de l'organització de les festes i han comptat amb la col·laboració de nombroses entitats i particulars de Morella, que han cedit instruments, esforços o materials per a realitzar la festivitat. Per la seua banda, l'Ajuntament tornarà a muntar tota la infraestructura necessària i a cedir l'Espai Firal per a l'actuació del dissabte a la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.