Societat

Osona

Una tonada única per a una persona única

Músics i sonadors de la comarca d'Osona escriuen la partitura ‘Hola, tu!' en homenatge a l'activista cultural Lluís Perona, mort al setembre

La voluntat és que la tonada soni arreu del país en record seu

Hi ha gent que és al món sense fer soroll i només quan marxa la gent s'adona de la quantitat de feina que feia, de manera silenciosa, sense estridències i sense demanar res a canvi, però deixant-hi la seva empremta personal. Lluís Perona i López (Montcada i Reixac, 1968- Taradell, 2011) era una d'aquestes persones. Mosso d'Esquadra de professió, primer cap de colla dels Sagals d'Osona i sonador i activista de la cultura tradicional del país per vocació i passió, la seva marxa prematura encara no fa quatre mesos –quan tenia 42 anys d'edat, dona i tres fills (en Marc, en Gerard i en Guiu)– va deixar un buit entre els cercles de músics tradicionals amateurs del país i especialment d'Osona.

“És una gran persona impossible d'oblidar, plena d'idees i recursos, sempre disposada a donar un cop de mà. S'estimava tot el que feia i per això era una font d'alegria i energia”, explica Lluís Marmi, amb qui va compartir partitures, cercaviles, recreacions històriques i experiències amb la Tres Quartans del Gall. En record del músic i amic, una colla de companys li ha compost una partitura, titulada Hola, tu! (perquè era així com el Lluís s'adreçava a la gent) que es va poder sentir per primera vegada en el seu funeral i que durant la festa dels Tonis de Taradell es va presentar formalment.

“L'estàvem preparant quan va caure malalt i estava pensada perquè ell la pogués tocar”, explica Marmi. “La intenció és tocar-la en totes les festes dels Tonis quan entrin els hereus, però també fer-la córrer i que la toqui tanta gent com vulgui i que persisteixi en l'imaginari tradicional català.” Perona, músic autodidacta, es definia com a “sonador” i deia: “Vaig iniciar-me com a graller, vaig ser sacaire per accident i he acabat tocant la tarota”, els tres instruments per als quals s'ha creat la partitura.

La tonada es va poder sentir per Santa Llúcia a càrrec dels geganters de Taradell (a molts dels quals va ensenyar a tocar la gralla) i ha arribat fins a Mallorca. Una tonada única per a una persona única. “Volia fer la volta a Catalunya tocant-hi música tradicional. Tant de bo la seva cançó ho faci per ell.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.