Societat

Salut retalla un 26% la despesa farmacèutica

Boi Ruiz presenta el pressupost del departament, que s'eleva a 8.756 milions d'euros

El conseller reitera que l'euro per recepta no s'aplicarà a qui no tingui prou capacitat adquisitiva

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que les mesures d'ajustament del seu departament permetran que la reducció pressupostària efectiva del seu departament sigui només de l'1,6 per cent. La despesa farmacèutica és la partida que concentra la retallada més gran, amb un 26 per cent respecte al 2011.

El conseller ha detallat aquest dimarts en comissió parlamentària el pressupost del seu departament, que puja a 8.756 milions d'euros, fet que suposa una reducció del 4,7 per cent respecte als comptes del 2011. Això no obstant, com que el 2012 es consolidaran els esforços realitzats l'any passat per reduir la despesa i millorar l'eficiència, Ruiz calcula que la reducció efectiva del pressupost de Salut respecte al 2011 serà de l'1,6 per cent. A més, Salut preveu que el tiquet moderador sobre les receptes suposi uns ingressos d'uns 81 milions d'euros que no estan inclosos als comptes. Uns ingressos als quals cal afegir les retallades salarials als funcionaris, que sumen uns 49 milions d'euros, i uns ingressos extraordinaris de 157 milions d'euros, anomenats “recurrències”, que derivarien de retallades engegades durant el 2011 però que es comptaran aquest 2012.

Despesa farmacèutica

Però l'ajust més important del pressupost repercutirà sobretot en la partida de farmàcia, que tindrà una reducció efectiva del 7,5 per cent en comparació de l'exercici anterior, encara que la retallada reflectida en el pressupost comptable serà del 26 per cent.

En relació a l'euro per recepta mèdica, Ruiz ha reiterat que no s'aplicarà a tothom, sinó que s'estudiarà un topall segons la capacitat adquisitiva, i mai es pagaran més de 61 euros anuals, o sigui uns 5 euros al mes.

El conseller ha volgut remarcar que, tot i la reducció, hi haurà 246 milions d'euros d'inversions en 108 projectes, 77 dels quals a l'atenció primària, un de salut mental i 30 en atenció hospitalària. Entre els projectes que entraran en funcionament aquest mateix 2012 sobresurten l'hospital transfronterer de Puigcerdà i l'hospital lleuger de Balaguer, la reforma de l'hospital de Figueres, les sales d'operacions de Viladecans i la reforma de les urgències del Germans Trias i Pujol de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA