Societat

Societat

Un defensor per a 670 veïns

Millor pel carrer que al despatx

El síndic de Sant Jordi Desvalls admet que resol més dubtes en trobades informals que a la sala oberta al públic a l'Ajuntament cada dimarts

Josep Palou diu que el que vol la ciutadania és ser escoltada

Sant Jordi Desvalls (670 habitants) és el poble més petit del país i de l'Estat que té un síndic municipal de greuges, figura creada el 2003 per l'antic alcalde Josep Fàbrega. Josep Palou és l'actual síndic de Sant Jordi. Palou reconeix que sol desfer més malentesos en trobades informals pels carrer del poble que no pas a la seva sala de l'Ajuntament. Cada dimarts a la tarda (de 4 a 6), Palou, antic mestre i director de l'escola de Montjuïc de Girona, atén la ciutadania de Sant Jordi. “La gent que em troba pel carrer em comenta més les coses abans que venir físicament a l'Ajuntament. Com que estic a l'edifici, deuen pensar que si han de fer una queixa i han de venir aquí...”, diu Palou, en la segona planta de l'Ajuntament.

Palou va rellevar Jordi Bagué el 2008. Quan l'any passat va haver-hi canvi de govern, el síndic de Sant Jordi va voler rebre l'aprovació del tots els grups per continuar la seva tasca. Palou explica que de vegades la gent s'atabala per no res. “Hi ha gent que s'esvera per coses que no valen la pena. Es tracta de fer-los veure quina és la situació. Quan això passa, la majoria dels casos queden resolts. La gent vol ser escoltada. És curiós que amb tanta comunicació, no sapiguem a qui anar a explicar les coses”, reflexiona Palou, que viu a Sant Jordi des de fa uns trenta anys.

Assessorar el síndic

Palou no cobra ni vol fer-ho. L'únic que ha demanat és que li paguin el bitllet de tren per anar a les trobades regulars amb altres síndics i defensors de la ciutadania de Catalunya. Un fòrum aplega tots els defensors del país. “Per coses jurídiques o urbanístiques, la majoria de la gent no n'estem preparats. Necessites algú que t'assessori i no pot ser algú de l'Ajuntament. Cal una opinió externa, que te la dóna aquest fòrum”, diu. L'Ajuntament paga 300 euros anuals a aquesta entitat.

Hi ha vuit síndics a la demarcació. A Sant Jordi, no hi ha policia local, i això fa que Palou hagi de derivar els hipotètics casos de mala convivència o d'ordre públic al Síndic de Greuges de Catalunya. L'any passat Palou va atendre set queixes, de les quals en cinc va donar la raó al ciutadà, i sis consultes i va fer tres recomanacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA