Societat

Festes populars

Carnavals amb història

Coincidint amb l'inici del carnaval, l'arxiu municipal de Roses exhibeix un dels primers escrits conservats sobre el carnestoltes rosinc, del 1879

L'edició 2012 arrenca avui a Roses i demà a molts municipis empordanesos

Quan es tracta d'explicar que el carnaval de Roses és una de les festes més sentides i més participades del seu municipi, l'alcalde Carles Pàramo, destaca el fet que a Roses el carnaval s'ha celebrat ininterrompudament, fins i tot durant la dictadura: “Es va anar trampejant com es podia, però a Roses el carnaval no es va deixar de fer mai”, diu l'alcalde. Coincidint amb l'edició del 2012 del carnaval, una mostra d'aquesta continuïtat i dels orígens remots de la celebració del carnestoltes a Roses es pot consultar durant tot aquest mes de febrer a la pàgina web de l'Arxiu Municipal de Roses (AMR); en l'apartat El document del mes s'hi exhibeix un dels primers escrits conservats sobre el carnestoltes rosinc, una carta de l'any 1879, pertanyent a la col·lecció de l'Arxiu Patrimonial de la família Coll de Roses. És la carta privada que els funcionaris de l'administració de duanes de Roses, Julián Burgos i Antonio de Acuña, van escriure el 19 de febrer del 1879 a Miquel Coll i Caritg, propietari del patrimoni agrícola més important de Roses, i, de fet, de l'Alt Empordà, el Coll de Roses i el Caritg, situat a l'Alta Garrotxa. Els autors s'autoanomenen Gran Ulema i Gran Visir, i en la carta fan referència a la preparació del carnaval de Roses d'aquell any, en un to festiu i divertit, i amb referències a la sensualitat que desferma la festa. Amb tot, no és el document més antic que es conserva sobre el carnaval de Roses: anterior a ell, hi ha un document notarial de l'any 1616 i un escrit datat el 9 de febrer de 1780, on l'alcalde de la vila, Miquel Ferrer, es queixava de l'intent de prohibir el ball del carnaval per part del governador militar del castell de la Trinitat. Avui, a partir de les deu de la nit, a l'envelat de la plaça de Frederic Rahola, l'arribada de sa majestat el rei Carnestoltes i la lectura del pregó donaran el tret de sortida del carnaval 2012 de Roses, que s'allargarà fins dilluns.

Més carnavals

Arreu de les comarques gironines aquest cap de setmana també s'inicia la programació de carnaval en molts municipis: Llançà, l'Escala, l'Estartit, Torroella de Montgrí, Palamós, Sant Antoni de Calonge, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Lloret, Blanes i Santa Coloma de Farners són alguns dels pobles on celebraran aquests actes festius. La setmana que ve començaran actes tan característics de la demarcació com el Ranxo de Capmany, el dia 21 de febrer. La programació s'allargarà fins al cap de setmana del 25 de febrer per enllaçar amb la Xuia d'Agullana i més carnavals, com ara els de Castelló d'Empúries, la Bisbal, Calonge, Llagostera i Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet