Societat

Festes populars

L'actualitat local centra el pregó del carnaval de Roses

Els actors Xuriguera i Faixedas van donar ahir el tret de sortida a cinc dies de carnaval

Moltes escoles van celebrar el dijous gras amb carnavals infantils arreu de les comarques gironines

Els actors Xuriguera i Faixedas es van encarregar ahir de donar el tret de sortida del carnaval de Roses amb un pregó de circumstàncies: amb tocs d'irreverències i repassant en clau d'humor l'actualitat rosinca. Previament, el regidor de Carnaval i Festes, Joan Manel Fernández, i la regidora de Turisme, Montserrat Mindan, havien entregat la clau de la ciutat i cent pessetes al Carnestoltes per inaugurar oficialment la programació festiva (pessetes, perquè segons va explicar Montserrat Mindan, amb la crisi els euros costen més de trobar). Cap dels temes més sucosos de l'actualitat local no es va salvar de l'humor de Xuriguera i Faixedas, que van començar proposant que “la taula de plens que va costar 60.000 euros s'utilitzés per convidar-hi a menjar cada dissabte una família de Roses”. Sempre en clau d'humor, els dos actors també van animar la població a aprofitar aquests dies per resoldre temes pendents, com ara desplaçar el menhir que hi ha a la ciutat o tornar a fer la polèmica façana de Ca l'Anita. Tot i les referències iròniques a la crisi, Xuriguera i Faixedas van tancar el pregó animant els veïns de Roses a cantar i fer gresca, “perquè si s'acaba el món, ens agafi amb la feina i una copa de cava a la mà”, van dir. Joan Manel Fernández va valorar positivament aquest inici de festa. El regidor del Carnaval lluïa ahir una caçadora verda que li havia deixat per una nit l'alcalde, Carles Pàramo: l'alcalde no va poder assistir a la primera activitat del carnaval perquè era en un acte a Pamplona, però havia volgut ser present simbòlicament demanant a Joan Manel Fernández que portés la jaqueta que ell porta habitualment durant el carnaval.

Avui, divendres, es farà la primera passada de carnaval pels carrers de la vila, i segons el regidor de Carnaval s'hi han inscrit prop de 5.000 persones, una xifra semblant a la de l'any passat i que significaria que “com més es parla de la crisi, més la gent té ganes de fer passar-s'ho bé per carnaval”, va dir Fernández.

Dijous gras per a tots

Ahir, dijous gras, era dia de disfressa, disbauxa i lluïment per a moltes escoles. Dos exemples dels molts de la demarcació: a Palafrugell més de 200 nens i nenes de les escoles bressol van participar des de mig matí en la festa infantil que es va fer a Can Mario. Hi havia les cinc escoles bressol del municipi, disfressats i contents també perquè després de la gresca començaven uns quants dies de festa. Un cas semblant va produir-se a Palamós. La rua infantil de carnaval es va celebrar com és tradició pel centre de Palamós. Els Reis Carnestoltes 2012 de la colla Toon-Go va acompanyar la mainada vestits de superherois. A Torroella de Montgrí, la rua de les escoles pels carrers es farà avui a la tarda. La rua sortirà a un quart d'onze del matí i quan arribi a la plaça de la Vila començarà l'espectacle infantil amb la companyia Rah Mon Roma.

LA FRASE

Com més es parla de la crisi, més ganes té la gent de passar-s'ho bé per carnaval
Joan Manel Fernández
regidor del carnaval

Montagut i Oix estrenarà demà la seva rua

El municipi de Montagut i Oix celebrarà aquest dissabte, per primer cop, una rua de carnestoltes. El seguici sortirà a les cinc de la tarda del davant del Casal de Montagut, passarà per l'era de Sant Sebastià i s'acabarà a la plaça de l'Església. Aquí es farà el judici al Rei Carnestoltes i seguidament s'oferirà a tots els participants un berenar a base de pa amb tomata i xocolata desfeta. “Aquesta primera rua serà una prova, a veure com funciona”, ha comentat la regidora Maria Jesús Ferrussola. De l'organització, se'n cuida l'Ajuntament, que té el precedent del carnaval que es fa sempre a l'escola, però que és restringit als alumnes. La rua de demà és una de les iniciatives de caire popular impulsades darrerament per l'Ajuntament, junt amb la festa del tió, que es va celebrar per primer cop el Nadal passat.

R. ESTÉBAN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona