El Govern aprova ampliar en 14.297 hectàrees la protecció per les aus al sector estèpic de la plana de Lleida

Segons fonts del Govern, la Comissió Europea va qualificar la designació de zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) aprovada per la Generalitat el setembre de 2006 d'incompleta i va iniciar un procediment d'infracció que va finalitzar amb la sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees de 28 de juny de 2007. Aquesta sentència considerava que no es protegia adequadament el sisó, la calàndria, el gaig blau i la terrerola vulgar.

Aquestes espècies vinculades a ambients estèpics són les més amenaçades a Catalunya i tenen la seva principal àrea de distribució a la plana de Lleida. La Comissió Europea, però, va obrir un altre procediment d'infracció arran de l'aprovació del projecte de regadiu del canal Segarra-Garrigues per l'afectació a les poblacions d'ocells que les ocupen reclamant major protecció d'aquestes espècies més enllà de les ZEPA ja declarades al setembre del 2006.

Per donar compliment a aquests dos processos judicials, el Govern ha aprovat una proposta que suposa l'ampliació de set espais de la plana de Lleida designats com a ZEPA, de manera que s'augmenta en 14.297 hectàrees les 48.354 hectàrees ja protegides en l'àmbit estèpic.

En concret, la proposta d'ampliació suposarà l'ampliació en 309,33 Ha a la zona dels secans de Mas de Melons-Alfès que passarà a tenir 6.732 Ha protegides; en 266,06 entre els termes de Anglesola-Vilagrassa, que en tindran un total de 1.122,66; la vall del Sió-Llobregós augmentarà la superfície protegida en 226,56, passant a tenir 26.846 Ha. La zona de Bellmunt-Almenara tindrà 496,28 noves Ha que situaran la protecció per les aus en aquesta zona fins les 3.960,48 Ha; als Plans de Sió s'amplia la protecció en prop de 5.000 noves Ha que situen la superfície protegida en 10.268,49 Ha; a Belianes-Preixana s'augmenta fins les 6.528,75 amb l'ampliació de 4.604,15 noves Ha i a la zona dels secans del Segrià i d'Utxesa, l'ampliació proposada pel Govern és de 3.416,48 que situarien la protecció a la zona fins les 7.209 Ha totals.

El projecte d'ampliació ha estat sotmès a informació pública, on s'han recollit 750 al·legacions, després de diverses reunions del Govern amb els agents implicats durant els últims mesos. A partir de les al·legacions rebudes, el Govern ha incorporat en l'exposició de motius la menció específica a la futura aprovació dels corresponents plans de gestió amb vista al primer trimestre de 2010. Fonts del Govern han indicat que la gran majoria de les al·legacions han estat desestimades perquè, o bé plantegen que s'aprovin plans de gestió, fet ja previst, o bé que es retiri tot el projecte, una opció que no és possible tenint en compte que hi ha dues sentències emeses.

Els objectius finals de la proposta presentada pel Govern passen per garantir la conservació de la biodiversitat pròpia dels ambients estèpics, posant en valor el singular patrimoni natural dels secans; assegurar el manteniment de les explotacions agràries en aquests espais, reforçant els aspectes que els poden donar valor afegit; diversificar les activitats econòmiques basades en la valorització dels recursos naturals i culturals, contribuint de manera més significativa al desenvolupament local; i establir un model de gestió participada dels espais protegits, amb implicació de totes les parts, públiques i privades, com a garantia de concertació i de treball conjunt.

Per assolir aquests objectius, el Govern s'ha compromès a adoptar durant el primer trimestre del 2010 la definició dels plans de gestió de cadascun dels espais que integren la xarxa Natura 2000 a la plana de Lleida. Paral·lelament, el Govern aprofundirà les estratègies de desenvolupament local en cada espai protegit cap a l'estímul i la creació d'ocupació, la posada en valor dels recursos naturals i culturals, la generació de nova activitat econòmica i el foment d'alternatives viables que garanteixin noves oportunitats pel territori.

El Govern també ha acordat habilitar les mesures compensatòries 'oportunes amb relació a les limitacions que s'adoptin sobre el reg i sobre les tipologies de conreu que s'hi admetin en els àmbits de la xarxa Natura 2000 incloses dins els projectes de regadiu aprovats com és el cas del Segarra-Garrigues.

Amb l'acord d'aquest dimarts, el Govern considera que es dóna per satisfeta la demanda que la Comissió ha formulat sobre l'incompliment de la primera sentència i inicia el camí per donar compliment a la segona sentència, vinculada a l'aplicació de la directiva de les aus en el regadiu Segarra-Garrigues. El Govern espera que la Comissió Europea consideri correctes les mesures adoptades i es tanqui el procediment.

Un cop aprovat el projecte d'ampliació de ZEPA, el Govern durà a terme les actuacions necessàries per fer-lo efectiu. En aquest sentit, un grup de treball, integrat pels departaments de Presidència; Agricultura, Alimentació i Acció Rural; Medi Ambient i Habitatge, i Política Territorial i Obres Públiques, s'encarregarà de la coordinació de les decisions i actuacions a executar.

Entre aquestes actuacions, destaquen l'adaptació de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) del regadiu Segarra-Garrigues a la nova designació de ZEPA, així com l'estudi de les mesures jurídiques, compensatòries i de gestió necessàries. El Govern té de termini per dur a terme aquestes actuacions fins a finals del 2009. D'aquesta manera, es donaria compliment a la segona sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, vinculada a l'aplicació de la directiva de les aus en el regadiu Segarra-GarrigueS.L

Altrament, el Govern també ha aprovat modificacions puntuals de la delimitació de diversos espais de la xarxa natura 2000, zones que van ser declarades com a tals pel Govern el 5 de setembre del 2006, en les quals s'havien detectat alguns errors en la seva redacció. La correcció d'aquestes errades també s'ha exposat a informació pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot