Reportatge

El circ envaeix Figueres

Seran 52 artistes de 13 països diferents els que presentaran 22 actuacions inèdites a Europa en la primera edició del Festival Internacional Castell de Figueres

Genís Matabosch és un enamorat del circ des que instal·laven veles al costat de casa seva. Ara, després d'haver voltat per mig món, ha decidit organitzar un ambiciós festival internacional de circ. És de l'1 al 4 de març al castell de Figueres. El repte és presentar només espectacles de renom que mai s'hagin vist a Europa. L'interès per aquesta concentració artística ha despertat molta expectació. Tant a Catalunya com entre els sectors del circ d'Europa –el TGV des de França està tenint un gran èxit i alguns hotels de Figueres ja han penjat el cartell de “Complet” alguns dels dies del festival–. L'èxit de venda de localitats ha obligat a afegir dues funcions al dens calendari d'aquest festival. Tres mil entrades que s'han posat a la venda que se sumen a les 11.450 previstes en principi. Es tracta, doncs, i segons com va explicar l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, d'una clara aposta estratègica per potenciar Figueres en el mercat del turisme cultural i, alhora, per portar turistes en temporada baixa.

Competiran 52 artistes de 13 països davant un jurat internacional format per 18 importants directors i experts en circ vinguts d'arreu del món. Es presentaran 22 actuacions inèdites a Europa, que es repartiran en dos espectacles de selecció –el Blau i el Vermell– i actuaran davant un jurat que votarà per concedir els premis oficials de l'esdeveniment. El diumenge, els artistes seleccionats conformaran l'espectacle Or, en què tindrà lloc l'entrega de premis –a la imatge del costat–. Aquests són els anomenats Elefants d'Or, de Plata i de Bronze, un exclusiu guardó d'inspiració daliniana. Entre altres números, al festival es presentaran per primer cop treballs d'artistes de diverses disciplines com ara el còmic rus Alfonse Coconut i l'americà Adam Kuchler, l'excepcional malabarista mexicà Kevin Flores, el colombià James González amb l'arriscat número de rola-rola aeri, la jove contorsionista etíop Rich Metiku, el duo xinès Cangzhou amb l'equilibri de sabres al trapezi, l'actuació dels Icaris a càrrec dels germans Rodríguez d'El Salvador o la troupe Mongola Zola amb el número hand voltige.

Música de luxe

El prestigiós director d'orquestra francès Carmino D'Angelo és l'encarregat de posar el toc musical al festival. La seva orquestra, la millor formació musical circense d'Europa, oferirà La música en el circ, un ampli repertori que il·lustrarà el difícil art de produir una banda musical en directe. A la formació habitual de músics de D'Angelo s'incorporaran per a l'ocasió tres instrumentistes vinculats a l'Escola de Música del Casino Menestral Figuerenc, seleccionats exclusivament per a aquest concert –3 de març, a les 22.30 h, al Teatre Municipal El Jardí.

Activitats paral·leles

Cinc exposicions en total, dues presentacions de llibres editats amb motiu del festival, la mostra de films documentals circenses i la primera Fira Internacional de Col·leccionisme de Circ, són les activitats paral·leles que completen el festival i que desplegaran per la ciutat la màgia del circ.

Dalí i el circ

Coincidint amb la celebració del festival, l'historiador i periodista empordanès Josep Playà ha publicat el llibret Dalí, el nen a qui li agradava el circ, un estudi per entendre millor aquesta vinculació daliniana amb el circ i que treu a la llum l'admiració que l'artista sentia per aquest món a través de documentació i anècdotes –fins ara aquesta relació no estava recollida entre l'àmplia biografia de l'artista–. Entre les anècdotes recollides hi ha la performance que el geni va protagonitzar amb un elefant pels carrers de Figueres tot rememorant el pas del general Hanníbal pels Pirineus, o la de la visita a l'hotel Ritz de Barcelona de dues artistes txeques que apareixien en el número de contorsió del Circo Americano a petició de Dalí, després que aquest hagués vsit tots els números com a espectador.

PER ARRIBAR-HI

Amb cotxe, s'arriba al castell de Sant Ferran per l'autopista AP-7 (sortida 4, Figueres sud, des de Barcelona o per la sortida 3 Figueres des de França), la carretera N-II i la N-260.
Dies: De l'1 al 4 de març.
Lloc: Carpa Blanca Castell de Sant Ferran, a Figueres.
Horaris: Dijous, a les 20.30 h (estrena); divendres, a les 20.30 h; dissabte, a les 16, a les 19.30 i a les 22.30 h, i diumenge, a les 18 h (cloenda).
Preus: Butaca plata 18 €, Butaca or 25 €, Llotja VIP 45 €. Amb carnet jove i universitari: 10, 15 i 45 €, respectivament. Venda d'entrades: www.servicaixa.com
Més informació: www.festivaldelcirc.com

El castell de Sant Ferran, un marc únic

J.P.

Amb motiu de la celebració d'aquest nou festival de circ de Figueres, tres grans veles de circ (de 15, 32 i 46 m de diàmetre) s'instal·laran dins el pati d'armes del castell de Sant Ferran. Situat sobre un altiplà al terme de Figueres, es tracta d'un element patrimonial de primer ordre, el monument de majors dimensions de Catalunya i la fortalesa més gran del segle XVIII d'Europa. Sens dubte, un altre tret diferencial del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó