Societat

Anoia

Taps solidaris per a l'Ona

Una parella d'Igualada recull taps de plàstic per comprar una cadira de rodes ortopèdica a la seva filla amb una discapacitat psicomotora severa

Necessiten vint tones i hi ha punts de recollida en diversos municipis

Millorar la qualitat de vida de la seva filla Ona, una nena de 13 anys amb una discapacitat psicomotora severa: aquesta és la màxima que guia Anna Rafecas i Marió Munné, que han iniciat una campanya solidària de recollida de taps de plàstic per poder comprar la cadira de rodes ortopèdica que necessitarà la seva filla després de l'operació a què se sotmetrà dimarts per corregir la important desviació de la seva columna vertebral (escoliosi). La cadira pot costar entre 4.000 i 6.000 euros, i la família, que viu a Igualada, s'ha fixat com a objectiu recollir fins a vint tones de taps per vendre-les a una empresa de reciclatge del Baix Llobregat. La campanya En tap Ona't va començar al novembre i, des de llavors, la família ha reunit unes nou tones de taps i ha aconseguit implicar gairebé 30 municipis en la causa, ja sigui perquè s'hi han habilitat punts de recollida o perquè hi ha veïns que hi col·laboren de manera particular.

“Vaig pensar que era una bona idea, després de veure a la televisió dues mares del País Basc que estaven recollint taps per ajudar els fills”, explica l'Anna. L'Ona està asseguda al seu costat i, mentre la mare parla, sacseja un sonall amb forma de telèfon. No té mobilitat autònoma, és a dir, depèn de terceres persones, i té un retard cognitiu sever que no li permet expressar-se a través del llenguatge. “Ella ho fa rondinant, quan alguna cosa no li agrada, o somrient”, explica la mare. Malgrat tot, l'Ona no està filiada a cap malaltia, ja que la seva discapacitat es deriva del moment del part. “Va néixer amb dues voltes de cordó i va haver-hi una mala praxi”, afirma l'Anna, a qui els metges sempre li van dir que la seva filla estava “perfecta”. Quan l'Ona va complir tres mesos, però, ella va constatar que alguna cosa no anava bé i, avui, els metges continuen investigant per descobrir què pot tenir.

L'Anna, malgrat tot, no perd la vitalitat: “És ella qui ho té, no jo, i li solucionaré tant com pugui; no puc estar tot el dia lamentant-me, perquè no hi guanyem res.” La família, que també ha fet campanya a través del Facebook, ha rebutjat ajudes econòmiques. “Així estic més tranquil·la, perquè els diners han de ser per a casos urgents; nosaltres necessitem una cadira, que és una cosa material”, explica. Tornem als taps, doncs. L'Anna recorda que serveixen tots, mentre no tinguin elements de ferro o de metall, com ara una molla. Poden ser de qualsevol tipus d'envàs, tant de servei domèstic (productes de neteja, esprais i ampolles d'aigua, llet, refrescos, etc.) com industrial. “Hi ha un matrimoni de Berga que agafa ampolletes [d'un producte làctic], els treu l'alumini i el plàstic i les guarda, perquè també serveixen”, diu l'Anna. Tothom qui hi vulgui col·laborar pot portar els taps als punts de recollida i allà avisen els pares de l'Ona perquè els vagin a buscar. Si alguna persona vol més informació sobre els espais habilitats o vol crear un nou punt, pot contactar amb l'Anna a l'adreça de correu electrònic onduna@live.com

PUNTS DE RECOLLIDA DE TAPS
Badalona
CEIP Josep Carner
Barcelona
Associació de Dones Empresàries
Berga
Grup parroquial Puntiseguit
IES Guillem de Berguedà
Cervera
Tastalletres
Els Hostalets de Pierola
Gimnàs Espartà
Esparreguera
Escola Montserrat
Igualada
Ajuntament
Espai Cívic Centre
Cal Ratés
Residència Pare Vilaseca
Casino Foment
Ateneu Igualadí
dell'Arte
Fundació Privada Àuria
La Teixidora
Escola Àuria
Escola Pia
Escoles de l'Ateneu
Acadèmia Igualada
IES Joan Mercader
IES Pere Vives
Escola d'Enginyeria (la Teneria)
Copisteria Rambles
Perruqueria Zig Zag
Atena 2000
Eròtic's
QuatrePlats
Quatrepans
Els Molins
Tròpic
Backstage
La Llesqueria
Kaelia
La Pobla de Claramunt
El Cau Jove
Masquefa
Centre Tecnològic Comunitari
Montblanc
IES Martí l'Humà
Montbui
Família Aguallo Fondón
Piera
Dispiera
Reus
IES Baix Camp
Sant Andreu de la Barca
CEIP Can Salvi
Sant Llorenç d'Hortons
Ajuntament
CEIP Pau Casals
Vallbona d'Anoia
Vallbona Solidària
Parròquia de Vallbona
Vilanova del Camí
Tallers Felipe Verdés
SATEC
Escola Marta Mata
Escola Joan Maragall
Escola Pompeu Fabra

Adequar el seu entorn
La recollida de taps servirà principalment per finançar la cadira de rodes, tot i que, arran de l'operació de columna de l'Ona, també caldrà adequar el domicili familiar. A la nena també li caldrà una cadira de rodes més petita, que és la que farà servir a casa. Les despeses que ha d'atendre la família, doncs, són importants. A casa, només treballa el pare de l'Ona, ja que la mare va plegar per cuidar-la.
9
tones
de taps ha recollit a hores d'ara la família, que els guarda en un espai cedit per l'Ajuntament d'Igualada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona