Reportatge

Retorn sobre rodes a l'època del xarleston

El 54è Ral·li de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges farà sortir a la carretera una setantena de vehicles fabricats abans de 1928

Hi ha una cursa en què per participar-hi s'han de tenir més de vuitanta anys. Cal presentar, però, la carrosseria en bones condicions i el motor en plena forma. Es tracta del Ral·li Barcelona-Sitges de Cotxes d'Època. Gran Premi Audi, que diumenge arriba a la 54a edició. Després de tots aquests anys de trajectòria, alguns de la setantena de vehicles participants, que han de ser anteriors al 1928, ja són centenaris i n'hi ha força de nonagenaris. De fet, els més joves tenen 84 anys.

Cromats ben polits, vestits de xarleston, marques gairebé oblidades... Tot el que envolta aquesta convocatòria és un espectacle que cada any convoca un públic incondicional al llarg de tot el recorregut que va des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona fins a Sitges. Ha passat gairebé un segle des dels feliços anys vint, però l'època es tornarà a reviure amb una posada en escena que cuida tots els detalls. Així, els conductors dels vehicles i els seus acompanyants han d'anar vestits d'acord amb el període de cada cotxe. Hi ha famílies senceres que treuen del bagul dels records peces de roba de les àvies i besàvies per mudar-se. Aquest any, al Gran Premi Audi a l'Elegància se suma també el premi a l'elegància infantil, que reconeixerà per primer cop els menuts més ben vestits d'època.

El més veterà té 107 anys

Un Darracq de 1905 serà el vehicle més antic que hi participarà aquest any. Tori Marín de Bes, president del Foment de Turisme de Sitges, l'entitat organitzadora de la cursa, assegura que l'esdeveniment és un “estímul per als col·leccionistes de vehicles d'època i serveix per millorar el parc de vehicles històrics de l'Estat”. Marín de Bes explica que diumenge es podran veure “peces úniques històriques” i situa el ral·li de Sitges com el segon més antic dels que es fan a Europa, superat només pel Londres-Brighton “en un país, Anglaterra, on hi ha molta més tradició de cotxes d'època”.

El ral·li, una passejada de 42 quilòmetres, tal com l'anomenen els organitzadors, es farà a una velocitat mitjana de 30 quilòmetres per hora. El més important no és qui arriba primer, ja que no es tracta d'una cursa de velocitat. El jurat valorarà la bellesa, l'antiguitat i l'estat de conservació dels vehicles participants.

Està previst que els vehicles arribin al port d'Aiguadolç al voltant de dos quarts d'una del migdia. Allà quedaran exposats durant una hora i després es reagruparan i sortiran en caravana cap al centre de Sitges, on faran un recorregut pels carrers del municipi. Entre les cares conegudes que es podran veure a l'interior dels cotxes hi haurà els actors que fan de Pitu i Sònia a la serie La Riera i el Senyor Pla, el dolent de la família del Club Súper 3.

EL RECORREGUT

Sense parades
El ral·li surt de la plaça de Sant Jaume (metro Jaume I L4) i passa per l'Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà, Castelldefels i les costes del Garraf fins a Sitges
Dissabte 10
De 10 h a 17 h, exposició dels vehicles a la Diagonal, entre Numància i Entença
Diumenge 11
11 h, sortida del ral·li de la plaça de Sant Jaume
12.30, arribada al port d'Aiguadolç de Sitges
13.30, desfilada pels carrers de Sitges
Més informació

Vehicles de museu per anar fent boca

El pròleg del ral·li de Sitges és l'exposició de vehicles que es farà demà durant tot el dia al davant de l'Illa Diagonal. A partir de les deu del matí, els vehicles que participaran a la cursa s'aplegaran als vorals de l'avinguda Diagonal, entre els carrers de Numància i Entença, i tothom que ho vulgui els podrà veure de ben a prop. Es tracta del primer cop que el ral·li celebra la jornada prèvia en aquest marc, que els organitzadors qualifiquen de “molt adequat” pel volum de persones que poden arribar a passar durant un dissabte per aquesta zona comercial de Barcelona.

La implicació de l'Illa Diagonal en l'esdeveniment va més enllà. I és que durant les setmanes prèvies, la plaça Anglesola, situada a l'interior del centre comercial, ha mostrat una col·lecció de set vehicles d'època: tres Rolls Royce (un Springfield Silver Ghost, un Springfield Phantom I Trouville i un Springfield Phantom I St. Andrew); un Avions Voisin, un Panhard & Levassor i un Ford T. També hi ha estat exposat el vehicle que aquest any lluirà el número 1 del ral·li. Es tracta d'un DKW F8 Cabriolet aportat pel patrocinador de la prova, Audi, que aquest any en suma divuit de suport al clàssic ral·li. Avui aquests set vehicles es poden visitar des de les deu del matí fins a dos quarts de deu del vespre i també obtenir tota la informació necessària sobre el ral·li.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona