Societat

Un poble separat

Ningú sap situar l'origen dels enfrontaments entre els veïns

Actualment, tots els habitants de Susqueda estan connectats a la xarxa a través de Wi-Fi

El Coll, Sant Martí Sacalm i el Farestan separats per la gran bassa d'aigua que fa complicades les comunicacions

Viure a Susqueda implica un vot de fe i voluntat. Des que el 1968 l'embassament va negar el nucli principal i el municipi va quedar reduït a tres enclavaments muntanyencs, els veïnats del Coll, Sant Martí Sacalm i el Far, separats per la gran bassa d'aigua i una orografia agresta que complica enormement les comunicacions per terra, Susqueda no deixa de ser un exercici de supervivència, un exemple de capficament en contra de les adversitats. I més si tenim present que avui allà s'hi aixequen tres esglésies principals, i mentre els fidels del Coll pertanyen a l'arxiprestat de Guilleries Congost, del bisbat de Vic, però que són administrats per mossèn Ramon Oller, rector de la Cellera, que és del bisbat de Girona, els de Sant Martí Sacalm i el Far són deutors de l'arxiprestat del Ter Collsacabra. El mateix passa quan cal anar al metge o escolaritzar uns vailets, que es veuen obligats a anar a Osor, Amer o Sant Esteve d'en Bas. La situació es complica si fem un salt enrere i valorem la petja deixada per uns projectes d'urbanitzacions que es van impulsar a finals dels anys seixanta, principis del setanta del segle passat i, sense superar la fase d'il·legalitat, van deixar atrapades moltes famílies que han vist com perdien els seus estalvis i no podien trobar una sortida a la situació.

Les diferències a l'hora de gestionar el territori o portar l'administració de l'Ajuntament han generat conflictes i baralles, han provocat la presentació de querelles i denúncies i han fet sortir Susqueda als mitjans de comunicació mostrant-la com un territori en el qual imperava una determinada llei de la selva. No deixa de sobtar que després de parlar amb membres de cadascuna de les parts enfrontades –d'una banda, l'associació de veïns i CiU, i de l'altra, la candidatura de Junts per Susqueda, l'equip que controla l'Ajuntament– ningú sàpiga situar l'origen del problema i que de la pròpia impotència hagi sorgit un cúmul d'acusacions i desafiaments que amaguen una acció de govern que s'esforça per cohesionar un municipi en el qual els camins de terra fan de carrer major i avui, quan les urbanitzacions han quedat rebaixades a la categoria de veïnats, internet arriba a totes les llars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona