Reportatge

A fira, vora el Canal d'Urgell

L'arribada de l'aigua va transformar Mollerussa, la comarca i la seva gent, que ara celebra la 140a edició de la Fira de Sant Josep

La preocupació per la sequera segur que serà un dels temes de conversa entre els visitants de la Fira de Sant Josep. El certamen de Mollerussa posa en contacte els empresaris agrícoles i ramaders amb les cases de maquinària, amb els fabricants i distribuïdors d'adobs, farratges, llavors i plantes, amb les empreses agroalimentàries, amb les que ofereixen serveis industrials i de construcció, amb entitats i un llarg etcètera, fins a convertir-la per tradició, volum de negoci i de visitants en una de les més importants de l'Estat en el seu àmbit.

“La fira va començar sent ramadera, perquè s'hi venien animals de càrrega per llaurar el camp. Els canvis tecnològics la van fer evolucionar de ramadera a agrícola”, explica el director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra, que assenyala cap on s'encamina el certamen, ara que ja ha arribat a la 140a edició: “Creiem que s'ha d'anar cap a la professionalització i que la fira d'exposició ha de deixar pas a la fira de demostració”, i ho justifica: “Abans, l'empresari agrícola havia de venir a la fira per conèixer les novetats en maquinària, però ara, gràcies a internet, té tota la informació al seu abast. Per tant, es tracta que aquí a la fira les empreses puguin mostrar directament els avantatges i el funcionament d'una màquina que ja coneixen.”

Pel que fa a la professionalització de la fira, s'ha apostat per potenciar les jornades tècniques. Enguany se n'han programat onze. “La fira se celebra durant tres dies, però ja fa una setmana que s'estan duent a terme les jornades. L'objectiu és poder-ne organitzar tres o quatre cops més durant l'any i oferir un fòrum on es puguin debatre les inquietuds del sector”, diu Poldo Segarra.

Així doncs, la fira de Sant Josep atrau els professionals que volen conèixer de primera mà les novetats del sector i participar en xerrades, debats i cursos i també els que s'hi atansen per oci, a qui agrada passejar entre els pavellons multisectorials. Aquest any hi trobaran com a novetat el Saló Produqte, fruit d'un conveni entre el Departament d'Agricultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida i l'ens firal de Mollerussa. En aquest espai s'hi mostraran productes de qualitat i de proximitat i s'hi faran demostracions de show cooking. També se celebrarà el Saló de l'Automòbil, l'únic saló de cotxes nous de la demarcació de Lleida, que presentarà automòbils híbrids o elèctrics així com motocicletes i bicicletes elèctriques. D'altra banda, els assistents podran visitar l'exposició El món agrari a les Terres de Parla Catalana que romandrà oberta al pavelló firal.

El clot del Dimoni

En les converses d'aquests dies de fira segur que es comentarà que la sequera ha obligat a avançar quinze dies el reg del Canal d'Urgell. “La construcció del canal i l'arribada del ferrocarril a Mollerussa van impulsar la transformació del municipi i la comarca. Deu anys més tard se celebraria la primera fira de Sant Josep”, explica Maribel Pedrol, directora de l'Espai Cultural Canals d'Urgell (ECCU), que hi afegeix: “L'arribada de l'aigua va transformar el territori, el paisatge, la societat...” Aquest centre de difusió, situat a la Casa Canal, acaba d'inaugurar l'exposició Els Canals d'Urgell i la seva gent, un homenatge a les persones que van fer possible la construcció d'aquesta infraestructura hidràulica, que passa per cinc comarques i rega 90.000 hectàrees, l'àrea regada artificialment més gran de Catalunya. “No sabem quanta gent hi va treballar. Els testimonis parlen d'unes 6.000 persones, perquè tot el canal es va construir alhora”, explica Pedrol, que en canvi sí que pot assenyalar les dificultats d'entesa entre la burgesia, que va pagar l'obra i que veu el canal com una eina econòmica per treure'n profit, i la gent del territori, que veu en l'arribada de l'aigua la seva salvació. “Cal pensar que aquesta zona era coneguda com el clot del Dimoni.”

Per entendre com va afectar el territori aquesta infraestructura, és recomanable fer la visita guiada a l'exposició permanent d'aquest espai cultural. Es tracta d'un recorregut museogràfic que mostra les diferents fases de transformació de la terra, l'economia i la gent de la zona. El punt de sortida s'ha anomenat Terra Eixuta i mostra com era l'Urgell abans de l'arribada de l'aigua. Tot seguit, a Endut pel camí s'explica l'esforç i els sacrificis que va comportar la construcció del túnel del Montclar, a la part alta del canal, on hi van treballar molts presoners. Després s'aborda l'arribada de l'aigua. “Els pagesos van haver d'acostumar-se a utilitzar aquest nou recurs. Al principi no se'n treia bon profit, i els pagesos, a més de canviar els cultius, també van haver de canviar la mentalitat”, explica Pedrol. La visita condueix fins al segle XX, quan es crea la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell i es mostra com s'ha treballat per tirar endavant el territori. El recorregut finalitza a l'actualitat amb una reflexió sobre els objectius de futur.

Salt del Duran

Per fer un tastet del paisatge que s'ha dibuixat gràcies a l'arribada de l'aigua, es pot fer un passeig fins al salt del Duran. El camí voreja la tercera sèquia principal del Canal d'Urgell, no té grans desnivells i transcorre a l'ombra dels plàtans. Fet i fet són uns vuit quilòmetres, amb sortida i arribada al mateix Espai Cultural, que permet admirar les grans planes conreades. I per a aquells que vulguin conèixer encara més aquest territori, el dia 23 de març es presentarà el llibre El Canal d'Urgell. 15 excursions a peu i en BTT, de Toni Costa, Josep Maria Farré, Joan Ramon Segura, Ramon Serra i Agustí Solé.

De retorn a la ciutat, un passeig pels seus carrers permetrà admirar edificis singulars com la capella de Sant Isidori; L'Amistat, l'edifici que inclou el teatre del mateix nom i a tocar el Museu de Vestits de Paper, o Can Niubó, entre d'altres.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. S'hi pot arribar per la carretera N-II. L'enllaç amb l'autopista A-2 és a les Borges Blanques, a 14 km i a 34 km, a Cervera, es pot enllaçar amb l'eix transversal

DADES D'INTERÈS

Fira de Sant Josep. 17, 18 i 19 de març, de 10 a 20h, a l'av. del Canal, av. de la Pau, Pavellons Firals i Recinte Piscines. Entrada gratuïta. www.fira.com
Museu dels Canals d'Urgell. Es recomana concertar la visita. Av.Jaume I, 1. Tel. 973 60 39 97 www.canalsurgell.org
Ajuntament. Tel.973600713 www.mollerussa.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona