Reportatge

Carxofes de la terra

El Parc Agrari del Baix Llobregat reivindica la qualitat dels seus productes

El Baix Llobregat és la primera comarca productora de carxofes de Catalunya. Aquest producte de l'horta, que es coneix amb el nom de Carxofa Prat, creix als terrenys fèrtils del Parc Agrari del Baix Llobregat, en una terra rica en minerals que li donen un sabor únic, tal com expliquen els cultivadors de la zona. En un moment en què aquests terrenys apareixen diàriament als mitjans de comunicació com a possible ubicació del complex lúdic Eurovegas, els municipis de la zona continuen reivindicant la qualitat dels seus productes agraris i tornen a convertir, un any més, la Carxofa Prat en el centre de les celebracions gastronòmiques de primavera, aquest diumenge.

Creacions gastronòmiques

A Sant Boi de Llobregat, una quinzena de restaurants participen al Sant Boi degusta carxofes, amb creacions gastronòmiques que les fan servir com a ingredient principal. Els autors dels plats formen part del grup Degusta Sant Boi, que va néixer l'any 2009 amb motiu de l'organització de la 10a Carxofada, per promoure la qualitat de la cuina i la riquesa dels productes de la terra.

La rambla de Rafael Casanova és l'espai on es podran tastar plats com ara l'arròs de carxofes i bolets, la carxofa farcida de salsa carbonara amb tronc de carxofa, les galtes ibèriques amb bolets i carxofes o les postres de carxofa, entre d'altres. El tiquet costa dotze euros i inclou quatre degustacions, beguda, pa i postres. També es poden comprar tiquets per a un sol tast a dos euros.

Al voltant d'aquest tast s'organitzen tota mena d'activitats paral·leles, entre les quals destaca un matí d'holeriturisme amb una visita guiada al Parc Agrari del Baix Llobregat per visitar els camps de producció de la Carxofa Prat amb l'acompanyament d'un dels pagesos coneixedors d'aquest cultiu. La visita inclou un taller gastronòmic per tastar-les. De tornada a la rambla de Rafel Casanova també es pot participar en un taller familiar per coure carxofes en un forn solar o comprar-ne directament als productors per poder-les cuinar a casa. Però no tot són carxofes a la festa de Sant Boi, aquest any s'hi fa per primer cop una cercavila de cotxes d'època, una proposta que se suma a la 3a Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava i a la 6a Trobada de Puntaires, que aquest any inclou un concurs d'ornaments de cap. Pels qui vulguin apropar-se a la cultura i el patrimoni, el Museu de Sant Boi farà una jornada de portes obertes d'onze del matí a dues del migdia. Per fer baixar les carxofes, a dos quarts de cinc de la tarda hi ha ball country; a les cinc, una exhibició de gintònics amb tast i tanca la festa, a les sis, un concert a càrrec del grup Riu.

Acompanyament musical

Al Prat de Llobregat proposen per a aquest diumenge fer un maridatge gastronòmic i musical amb la carxofa i el jazz com a protagonistes. Serà a partir de les dotze del migdia al pati de l'Artesà. El preu del menú és de sis euros i hi haurà les actuacions musicals dels grups Astrio, Martini's Blues, Chino&The Big Bet, Champagne Sparkle i Krokodrilos. Per anar fent boca, el mercat municipal organitza avui divendres una mostra de cuina en directe amb les millors receptes de Carxofa Prat a partir de les onze del matí.

Per als que encara en vulguin més, el diumenge 22 d'abril es fa al Prat la Festa de la Carxofa, al parc Fondo d'en Peixo. Hi haurà un dinar popular amb carxofes, activitats infantils, venda de producte fresc i de proximitat, ball de tarda i concurs de cuina. El preu dels tiquets del dinar serà de vuit euros els adults i quatre els infants fins a deu anys.

Segell de qualitat

Els ajuntaments del Prat i Sant Boi treballen conjuntament amb el Parc Agrari del Baix Llobregat per aconseguir la indicació geogràfica protegida (IGP) per a la Carxofa Prat. Aquest any, però, les glaçades negres del febrer van malmetre la meitat de la collita, tal com expliquen des del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Tot i aquest entrebanc, part de les plantes han rebrotat i ara, en la recta final de la temporada, comença a recuperar-se la producció. De tota manera, aquest incident ha frenat la posada en circulació d'un logotip de qualitat que s'havia de presentar aquest any per identificar la Carxofa Prat. El que sí tira endavant és el procés per a l'obtenció de la IGP, que és un distintiu atorgat per la Unió Europea a productes agroalimentaris de prestigi que tenen el seu origen en una zona agrària concreta, en aquest cas, el Baix Llobregat, a tocar de Barcelona. Un espai on, si no arriben les ruletes i les màquines de joc, es mantindrà una producció agrària de qualitat amb més d'un segle de tradició.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera La C-31 dóna accés a Sant Boi i el Prat. La carretera B-201 uneix tots dos municipis
En transport públic El Prat té estació de Renfe on hi paren els trens de la línia R4 A Sant Boi hi ha 2 estacions de Ferrocarrils de la Generalitat
Escarxofa & Jazz 12 h, al pati de l'Artesà (c/ Centre 33), degustació de carxofes i concert de jazz Hi actuen els grups Astrio, Martini's Blues, Chino &The Big Bet, Champagne Sparkle i Krokodrilos
Més informació www.elprat.cat

SANT BOI

Sant Boi degusta carxofes De 12 h a 17 h, degustació de plats amb carxofa 11 h a 13 h, 1a cercavila de cotxes d'època 11 h a 14 h, jornada de portes obertes al Museu de Sant Boi 18 h, concert de final de festa Visites guiades al Parc Agrari
Més informació www.santboi.cat

Beneficiosa per a la salut

La carxofa és la flor encara no madura de la carxofera. Entre els seus components hi ha les vitamines B1, B2, B3 i petites quantitats de vitamina C, a més de substàncies que faciliten la formació i l'eliminació de bilis. També tenen efectes antiinflamatoris, són reguladores del colesterol i són diürètiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ