Societat

trànsit

La Setmana Santa referma un 2012 negre a la carretera

Els 12 morts de les vacances fan pujar fins a 69 les víctimes en accidents

Detinguts per homicidi imprudent una dona acusada de causar el xoc a Oliola i fugir, i un noi per haver provocat el xoc de Fígols

Una Setmana Santa marcada per les estretors econòmiques de les famílies que han comportat menys viatges llargs i més utilització del cotxe per fer desplaçaments per l'interior del país ha contribuït a fer pujar la mortalitat a la carretera. El període de vacances es va tancar ahir amb 12 morts a la carretera, tres més que durant la Setmana Santa del 2011 i una més que la de fa dos anys, el 2010.

Durant l'operació sortida –entre el divendres 30 de març i el 6 d'abril–, set persones van perdre la vida i set més van quedar ferides greus, però va ser durant l'operació tornada quan es va produir l'accident de més gravetat, amb tres morts, un ferit greu i un altre de lleu, diumenge després de les set de la tarda a Oliola (la Noguera).

A més dels dos cotxes que van quedar molt malmesos, hi va participar un tercer, que va fugir. Va ser al cap d'unes hores quan els Mossos d'Esquadra van detenir la conductora, una dona de 68 anys i de nacionalitat francesa, acusada d'homicidi imprudent. Segons fonts policials, se sospita que el vehicle que ella conduïa va fer una maniobra irregular que hauria estat la causa del xoc dels dos altres turismes quan intentaven esquivar-la.

Alguns testimonis del xoc van descriure el vehicle que no es va aturar tot i haver provocat l'accident i els Mossos van muntar un ampli dispositiu de vigilància a les carreteres del voltant. La dona va ser detinguda diumenge mateix, però ja a la nit, quan circulava per la C-13 a Vilanova de la Barca (Segrià). Ahir era en una comissaria de Lleida en espera de passar a disposició judicial.

Un altre accident greu es va saldar ahir al matí amb dos morts i cinc ferits, dos de gravetat. Com en el cas d'Oliola, dos vehicles van xocar frontalment, aquest cop a la C-14, a Fígols i Alinyà (Alt Urgell). A la tarda, els Mossos van detenir a la Seu d'Urgell un noi de 19 anys i veí d'Andorra per haver circulat en sentit contrari i haver provocat la topada. Se li poden imputar dos delictes d'homicidis imprudents.

Errors humans

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Aregio, va dir ahir que gran part dels accidents mortals s'expliquen per errors humans i va avançar que es mantindrà el reforç de Mossos els caps de setmana per frenar l'alta sinistralitat. La Setmana Santa es va tancar amb vuit accidents mortals –set el 2011– en els quals van perdre la vida dotze persones –nou el 2011–. Són cinc xocs, un atropellament i dues sortides de via.

Just abans de començar la Setmana Santa, Aregio va demanar responsabilitat i tranquil·litat als conductors per aturar el repunt de sinistralitat a la carretera. En els tres primers mesos de l'any hi va haver 57 morts, mentre que l'any passat en van ser 42. Un cop sumat el balanç de Setmana Santa, la situació és encara pitjor, perquè s'arriba als 69 morts, un 35% per sobre dels del 2011.

Tarda amb algunes retencions

Tot i que a quarts de cinc de la tarda d'ahir ja havien tornat a casa gairebé el 70% de vehicles que havien sortit de Barcelona i l'àrea metropolitana, els que ho van fer a partir de les sis de la tarda van ser els que es van trobar més problemes. Segons càlculs del Servei Català de Trànsit, aquesta Setmana Santa s'han mobilitzat uns 605.000 vehicles.

Ahir a la tarda, les principals retencions es van concentrar a l'A-2 a Castellolí, amb quinze quilòmetres de cua, i uns sis quilòmetres de circulació lenta a l'AP-7 a la mateixa zona. També a l'AP-7, però a Tarragona i en sentit nord, un accident va obligar a tallar un carril i es van acumular dotze quilòmetres de cua. Al matí hi va haver cues a la C-14 a Fígols i Alinyà a causa d'un accident amb dos morts i cinc ferits. I a l'AP-7 al peatge de Martorell, també per un accident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró