Societat

maresme

Pineda crea un banc d'aliments per atendre persones en situació de risc

Retira els vals per bescanviar en els supermercats i convoca als usuaris individualment per resoldre necessitats concretes

El nombre d'afectats es multiplica per set en només cinc anys

Pineda de Mar ha fet un pas endavant per garantir que a les persones amb risc social empadronades en el municipi no els faltin el menjar. Fa pocs dies que ha començat a funcionar un nou servei que es nodreix bàsicament dels excedents del Banc d'Aliments i de les aportacions que fan empreses, entitats i persones i que gestionen directament voluntaris de la Creu Roja. Segons explica la regidora de Benestar Social, Carme Aragonès (PSC), l'important increment de demanda en aquest àmbit ha obligat a plantejar un sistema “que optimitzi al màxim els recursos per garantir que arribin a tothom qui ho necessita”.

En aquest sentit, i amb un control “exhaustiu” de cada cas a càrrec dels tècnics de Benestar Social, els individus i famílies que poden accedir a aquest rebost dels aliments, com s'ha batejat la iniciativa, no només rebran productes sinó que l'ajuda es vol completar amb un atenció global “que també tingui en compte els hàbits d'higiene i d'una correcta dieta”. Per aquest motiu, en el futur més immediat del rebost s'hi troba la incorporació de productes frescos i pa, la intenció d'entregar aliments amb una periodicitat menor a l'actual que és d'un mes i la possibilitat d'introduir l'ús de bolquers reutilitzables “un dels productes més cars”.

Carme Aragonès no amaga la seva preocupació davant un fenomen, el de la nova pobresa, que en el cas de Pineda ha disparat les xifres en els últims cinc anys. “Les situacions de precarietat es cronifiquen, l'accés a les prestacions de renda mínima d'inserció (PIRMI) es restringeixen o no arriben i les demandes que s'allargaven entre 3 i 6 mesos ara superen l'any”, recordava la responsable de la regidoria. Aragonès apunta que el rebost dels aliments es troba en un lloc molt cèntric i ocupa un local de l'Ajuntament. No dóna més dades, “per evitar la reacció de rebuig dels veïns i per garantir la intimitat dels usuaris”.

Multiplicar per set

Les dades que corroboren la urgència del banc d'aliments situen l'any 2011 amb un total de 305 unitats familiars que van rebre menjar subvencionat i que representen 945 persones. “Aquest 2012 el nombre creixerà”, vaticina Aragonès. A Pineda l'any 209 va començar a funcionar un menjador social al barri del Poblenou que s'ha mantingut fins ara amb una demanda creixent d'usuaris. Cada dia es donen una mitjana de 40 dinars i 20 sopars. El finançament l'assumeixen els apadrinaments de persones que donen entre 5 i 40 euros mensuals, i també es recullen donatius de particulars, associacions i institucions.

LA XIFRA

945
persones
va rebre aliments de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Pineda durant el 2011

LA FRASE

Les demandes que s'allargaven entre 3 i 6 mesos ara superen l'any
Carme Aragonès
REGIDORA DE BENESTAR SOCIAL DE PINEDA (psc)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA