Escapades

Els voltants del cercle polar àrtic

Lapònia, terra de les valls gelades a l'hivern, els boscos de somni i llums del nord, on els paisatges semblen de contes antics

Prop del cercle polar àrtic, a la ruta 95 o la ruta de la plata de Suècia, trobem dues ciutats petites: Arvidsjaur i Arjeplog. Es tracta d'un lloc on els paisatges semblen de contes antics.

Aquí en el cor de Lapònia l'horitzó es perd entre boscos, llacs infinits i el cel; a l'hivern tot queda cobert per una flassada de neu brillant, fins i tot el silenci domina al mig del bosc. A l'estiu, però, la vida surt a escena ensenyant els seus colors, que no són altres que els de la bandera sami, amb el blau intens que simbolitza l'aigua, el groc del sol, el verd de la natura i el vermell del foc.

Els samis són un poble que viu a les zones septentrionals de quatre països: Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. Tenen el seu idioma, les seves tradicions, reivindiquen amb orgull la seva diferència i s'anomenen els fills del sol i del vent.

Més de quaranta famílies, de majoria sami, d'aquesta zona es dediquen a la cria i la transhumància de rens, és per això que la seva vida, els seus costums i la cultura estan estretament lligats a aquest animal de pastura.

A més de ser una zona coneguda per les explotacions forestals i la ramaderia, té anomenada a àmbit internacional per l'important desenvolupament tecnològic i és una important zona turística.

Les activitats que poden fer els visitants són moltes i variades, des de ràfting per aigües indòmites fins a una excursió amb tren de vapor, passant per senderisme, excursions amb quads o amb cavalls de muntanya. Aquesta regió és una terra d'aventures tant a l'estiu com a l'hivern.

Arjeplog

Té una riquesa natural del tot singular. Per protegir Arjeplog hi ha tretze reserves naturals i el Parc Natural de Pieljekaise, per on transcorre un dels camins més bells, el Kungsleden, entre turons fàcils i el seu bosc de bedoll de muntanya. En aquests indrets estem lluny de la “civilització” i no és estrany trobar-nos amb rens salvatges, ants, àligues i d'altres animals.

Als tres rius que travessen la zona es poden fer excursions amb canoa o practicar la pesca de la truita salmó.

Arvidsjaur

El lloc on es pot conèixer més bé la cultura sami és a Arvidsjaur. Aquesta ciutat, d'uns 6.000 habitants, dels quals un 10% són samis, està situada en un encreuament de camins que a la vegada és també encreuament de cultures. Aquesta localitat és famosa perquè és un dels centres més importants per a la indústria automobilística; les marques més importants del món hi realitzen les proves dels seus ginys a temperatures molt baixes.

Entre els seus valors cal destacar la reserva natural de Reivo, amb una flora molt variada, la majoria avets joves, però hi podem trobar també pins que poden tenir centenars d'anys, en turons petits a una altitud de 650 metres sobre el nivell del mar. Els petits rierols i els estanys donen vida a un paisatge de conte i l'arrodoneixen.

PER ARRIBAR-HI

Vol a Skelleftea. Vol amb Ryanair de Girona a Skelleftea. http://destinationskelleftea.se /content/spanien.aspx?lang=en
Oficina de turisme de Skellefteå. Trädgårdsgatan 7 931 85 Skellefteå turistbyra@destinationskelleftea.se
Informació sobre Skellefteå i la regió de la Lapònia sueca www.laponiasueca.se
Oficina de turisme d'Arvidsjaur arvidsjaurlappland@arvidsjaur.se http://www.arvidsjaur.se/en/
Informació conjunta sobre Arjeplog i Arvidjaur http://www.polcirkeln.nu /polcirkeln/index.php?lang=en
Oficina de turisme de Skellefteå Trädgårdsgatan 7 931 85 Skellefteå turistbyra@destinationskelleftea.se
Slagnäs Camping info@slagnascamping.com http://www.slagnascamping.com
Centre d'experiència sami a Båtsuoj lotta@arcic-circle.se http://www.batsuoj.se/eng/Home
Museu sami Arjeplog silvermuseet@arjeplog.se www.silvermuseet.se

El poble església d'Arvidsjaur

Al centre de la ciutat hi ha un Lappstaden o poble església. A principis del segle XVII es van construir les primeres esglésies de Lapònia per convertir al cristianisme el poble sami, i per poder tenir un control sobre la població que vivia lluny dels nuclis urbans, s'obligà a assistir un mínim de vegades a l'any a l'església. Es van crear aquests pobles església per poder-hi pernoctar i facilitar així la presencia dels samis en les festivitats religioses.

Båtsuoj, l'experiència sami

El viatger té la possibilitat de fer un viatge ancestral i viure per uns dies en una cabanya sami, entre els seus costums i els seus déus. Sahrakka és el déu que viu al cantó del foc, Juhsakka és el que està a la porta de la cabanya i que protegeix dels mals pensaments, i Uhksaka, el déu del menjar. Entre els esperits hi trobem Naidde, l'esperit de l'ós, aquest és l'esperit que ajuda el xaman a entendre la vida, els déus i la mort. Lotta, una dona sami, explica als hostes, asseguts a la vora del foc de la cabanya, totes aquestes històries a la vegada que reivindica el seu poble sami amb molta solemnitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Augmenten a 15 els morts per tempestes i tornados als EUA

barcelona
societat

El TS estima un recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació de la taxa d’escombraries del 2020

Barcelona
tribunals

El judici per la violació d’Igualada se celebrarà del 17 al 21 de juny

Igualada
sequera

Els embassaments de Ter-Llobregat doblen reserves i superen el 30%

barcelona

Darrera fase per retirar els bloc de formigó de l’antiga Bosser

SABADELL
ADMINISTRACIONS

La ciutadania podrà fiscalitzar per primer cop la feina del govern de Pineda

PINEDA DE MAR
societat

Absolt l’acusat que s’enfrontava a 6 anys de presó per violar una dona

Olot
tradicions

600 anys de gegants al Museu Etnològic

Barcelona
PALAFRUGELL

Creen una comissió tècnica per redactar l’ordenança d’estalvi d’aigua

PALAFRUGELL