Reportatge

Romans a Tarraco

Tarragona celebra Tarraco Viva, un festival de recreació històrica que fa lluir més que mai el seu patrimoni monumental romà

Gladiadors a l'amfiteatre, legions romanes vora la muralla, un judici al Fòrum de la Colònia, textos de Marcial al Pretori, l'enginyeria romana a l'aqüeducte de les Ferreries... Amb la celebració del festival de recreació històrica Tarraco Viva, el conjunt monumental romà de Tarragona, Patrimoni de la Humanitat, es mostrarà més esplendorós que mai. I és que, fins al 27 de maig, aquests espais monumentals acolliran escenes de la vida quotidiana d'ara fa 2.000 anys, quan no eren patrimoni històric sinó edificacions en ús. Tarragona, que és Capital de la Cultura Catalana 2012, ha situat aquest esdeveniment com un dels quatre eixos del programa de la capitalitat perquè es tracta d'un model de divulgació històrica consolidat a la ciutat que s'ha convertit en referent internacional.

Aprendre del passat

Vistos des de fora, els 400 actes programats es podrien confondre amb una festa històrica, però en realitat el model és ben diferent. Cada recreació està preparada amb rigor històric i vocació didàctica, de manera que les representacions inclouen una explicació de què és allò que s'està veient, quan tenia lloc, per què es feia... Entre els objectius, divulgar el coneixement de la història antiga, sensibilitzar els tarragonins i els visitants sobre la importància de la conservació del patrimoni històric, atraure turisme cultural, crear espais de trobada per als professionals del sector, potenciar grups de recreació... Cal dir que fins ara ja s'han creat vuit grups d'aquest tipus i que la seva implicació amb el festival ha permès que la 14a edició de Tarraco Viva no perdi qualitat malgrat disposar de la meitat de pressupost que l'any passat: el 80% de les activitats estan produïdes per grups de recreació i entitats de la ciutat.

Novetats i clàssics

Cóm era la vida quotidiana fa 2.000 anys? A Tarraco Viva s'explicarà com van viure Livia, la dona de l'emperador August, un empresari de gladiadors (lanista), una prostituta, un llibert, un instructor militar (magister militum), un comerciant de vi o un professor de gramàtica gràcies a l'epigrafia, textos gravats en els pedestals de les estàtues, epitafis funeraris, dedicatòries votives... Aquesta és una de les novetats del programa d'enguany, que presenta una quarantena d'actes nous. Entre aquests també destaquen Pompa Triumphalis, una producció de l'Associació Projecte Phoenix que recrearà per primera vegada com era la cerimònia del triomf militar a Roma; Iurisprudentia. Quid iuris sit. la recreació d'un judici impulsat per unes dones indignades l'any 42 aC a càrrec de Nemesis ARQ, o Tiberius, una recreació del grup Auriga de la vida d'un comerciant de vins de Tarraco. Tampoc no hi faltaran els actes més populars sobre les lluites de gladiadors, les parades de les legions i d'altres aspectes de la vida, com els funerals, la medicina, la prostitució, els jocs infantils, el menjar, la música, el teatre, la religió... El Museo Romano de Oiasso d'Iruña (País Basc) i el Festival Internacional de Cinema Arqueològic del Bidasoa-FICAB seran els convidats especials d'aquesta edició. Les xerrades, exposicions, activitats als museus, els actes a Altafulla i Constantí, les visites guiades i l'aposta de tallers per als escolars completen el programa.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Sortida 33 de l'autopista AP-7 i N-240, N-340, Autovia del Mediterrani (A-7), T-11/ N- 420.
En tren. Estació de Renfe a la ciutat i, a pocs quilòmetres, alta velocitat a l'estació del Camp de Tarragona.

DADES D'INTERÈS

Dates: Del 17 al 27 de maig
Oficina Tarraco Viva: Casa Sefus Plaça del Pallol, s/n Horari: de 10 a 13 h i de 17 a 19.30 h Tel.: 977 29 6137 Ext. 7713 - 7715 E-mail: oficina@tarracoviva.com
HOSPES AVE - Servei d'Informació i Atenció al Visitant: Els dies 20, 25, 26 i 27 de maig aquest servei estarà a l'entrada dels jardins del Camp de Mart. Horaris: * Diumenge 20 d'11 a 14 hores * Divendres 25 de 16 a 21 hores * Dissabte 26 de 9.30 a 21 hores * Diumenge 27 de 9.30 a 15 hores
Entrades: Les 24 h awww.tarracoticket.cat, a Casa Sefus (del 17 al 24 de maig), al Camp de Mart i també als espais, una hora abans de cada representació (sempre que les entrades no estiguin exhaurides)

La internacionalització del festival i més presència a Tarragona

M.J.R.

L'èxit de Tarraco Viva ha traspassat fronteres. Si fins ara el vessant internacional de l'esdeveniment es concretava en la participació de grups de recreació i visitants d'altres països, ara es fa un pas endavant i s'aposta per la creació d'una xarxa de festivals de recreació històrica romana. La ciutat de Roma i països amb un ric patrimoni romà, com ara Tunísia i el Líban, formarien part d'aquesta xarxa de festivals que estaria liderada per Tarraco Viva. Per fer realitat aquest projecte cultural, s'ha sol·licitat un ajut econòmic a la Unió Europea, que en cas de ser aprovat podria suposar una subvenció de fins a dos milions d'euros. L'Ajuntament també ha anunciat la seva intenció d'organitzar actes de recreació històrica als monuments de la ciutat al llarg de tot l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALUT

El CAP de les Borges Blanques farà radiografies, una llarga reivindicació veïnal

barcelona
societat

Acord per apujar els sous als metges d’urgències de l’Hospital de Mataró

Argentona
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ