Reportatge

Fondejar a Port Bo

La Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell celebra vint anys amb rècord de participants i moltes activitats en directe per descobrir el món de la vela llatina i la cultura marinera

La platja de Port bo tornarà a lluir aquest cap de setmana les seves millors gales amb la presència de les barques que participen a la Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell, que organitza un any més l'Associació dels Amics de la Vela Llatina de la localitat. Aquest any és especial perquè se celebra el vintè aniversari de l'esdeveniment i per això s'espera que hi hagi més participació, concretament una trentena d'embarcacions majoritàriament de vela llatina de tota la costa catalana –les altres edicions n'hi havia una vintena. Altres novetats són una sortida de navegació de destresa marinera, una fira del vímet i el suro i la publicació d'una revista que mostra els obsequis que cada any es donen en la celebració, elements artesanals relacionats amb el patrimoni marítim –enguany s'obsequia una barqueta de suro, una joguina que antigament servia per aprendre a dominar el vent i que ja es va repartir l'any 1996.

L'objectiu d'aquesta trobada, que coincideix amb la festa major de Sant Pere, continua sent el mateix: donar a conèixer el món de la vela llatina i de la cultura marinera a través d'activitats dinàmiques, d'alt contingut didàctic i en directe. En són un exemple els tallers per fer artesanalment objectes mariners com les nanses i llatinetes de joguina, els batejos de navegació amb vela llatina per a la mainada o bé la treta del llaüt Santa Espina a la platja del Canadell. En aquesta última activitat es podrà veure en directe com es treu una barca amb la tècnica tradicional del palanqui –per megafonia s'explicarà l'activitat i es convidarà la gent a participar-hi. Es tracta d'una de les propostes més espectaculars i esperades, per això, a la llarga, l'organització vol convertir la treta tradicional d'embarcacions en un acte individual al gener, i potenciar Calella també a l'hivern.

Tot i que el plat fort de la festa arriba dissabte, divendres comencen els actes amb els participants que ja hagin arribat al Port Bo. Se sopa al mig del mar a bord de les barques a la llum de la lluna i dels fanalets de les embarcacions. L'endemà a les deu de matí hi ha la concentració de les embarcacions a la llongada de la platja del Port Bo, sardinada popular i parlaments (també es desenvoluparan activitats paral·leles a la plaça i sota les voltes, amb la complicitat dels artesans del vímet i el suro, que buscaran la implicació de la mainada i del públic en general en les seves propostes). Al migdia té lloc la navegada lliure cap a l'illa de les Formigues, davant de Calella. Arribats a mar obert, s'aixecaran les veles i les embarcacions navegaran plegades per davant de la població, tot esperant la Santa Espina, un llaüt de sardinal de 10 metres d'eslora construït a Banyuls el 1928 i convertit en símbol de la localitat –a punt de ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La programació continua amb la treta del llaüt i diferents activitats lúdiques (jocs de platja, d'aigua, tallers...) que finalitzaran amb un tast gastronòmic. La trobada acaba diumenge amb una sortida de navegació de destresa marinera, una espècie de gimcana que sortirà de la platja del Port Bo i recorrerà de Calella a Llafranc, costejant per sota del camí de ronda i incloent diferents maniobres fixades prèviament. A continuació, al Port Bo, amb el bot Joma es farà un taller explicatiu del funcionament de l'aparell llatí.

PER ARRIBAR-HI

Un cop s'és a Calella de Palafrugell es pot arribar a la platja de Port Bo a peu o en cotxe (seguint els carrers de Tarrús, de Chopitea o de Pirroig) o bé en transport públic. Hi ha aparcament a dos minuts, aproximadament.

DADES D'INTERÈS

Dies: 29 i 30 de juny i 1 de juliol.
Lloc: Platja del Port Bo i platja del Canadell.
Actes destacats: Dissabte a les 10.00 h, concentració de les embarcacions a la llongada de la platja del Port Bo. A les 11.00 h, esmorzar a la plaça. A les 12.00 h, parlaments. A les 13.00 h, navegada lliure cap a l'illa (es transportarà els espectadors que ho desitgin). A les 17.00 h, treta del llaüt Santa Espina a la platja del Canadell.
Organitza: Associació dels Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell. 972 23 01 06

I també... festa major!

J.P.

La Trobada d'Embarcacions Tradicionals comparteix protagonisme aquests dies amb les activitats de la festa major de Sant Pere, que es fa del 29 de juny a l'1 de juliol. Els actes més destacats són els que es fan al voltant de la trobada d'embarcacions, a més dels típics de festa major, com el ball, havaneres, la 18a Rua de Calella i la xocolatada, la missa, la trobada de puntaires i les sardanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona