Societat

tribunals

Condemnen Endesa a pagar 37,5 milions pels focs del Berguedà de l'any 1994

El foc es va originar en una línia de baixa tensió que Fecsa tenia al terme de Montmajor

El jutge creu que la línia no estava ‘suficientment protegida'

Endesa ha estat condemnada a pagar 37,5 milions d'euros a un centenar de propietaris afectats pel gran foc del Berguedà del 1994, un incendi que va cremar més de 20.000 hectàrees i en què van morir dues persones. Un jutjat de Barcelona ha considerat provat que l'incendi es va originar “de forma exclusiva” en la línia de baixa tensió que l'aleshores Fecsa (ara Endesa) tenia a Gargallà, al terme de Montmajor.

L'incendi es va originar a les 12 del migdia del 4 de juliol quan es va produir un sobreescalfament dels conductors no recoberts de la línia elèctrica entre Can Planas i Can Vima que van generar un seguit de guspires. A partir d'aquí i amb unes condicions meteorològiques adverses, amb una temperatura de 40 graus, una humitat del 10% i fortes ratxes de vent, el foc es va propagar molt de pressa i de seguida va creuar la carretera B-420. Per la jutge, la línia “no estava suficientment protegida” contra els curtcircuits i les sobrecàrregues.

“Després de divuit anys, finalment es reconeix en una sentència que el foc de Montmajor va ser causat per una línia elèctrica”, es felicitava ahir Manuel Busquet, l'advocat de la cinquantena d'afectats que van impulsar la demanda civil contra Endesa. El conjunt dels seus clients cobraran uns onze milions d'euros, a banda dels interessos. Els afectats havien demanat d'entrada 115 milions.

Afectats exclosos

La magistrada, però, no ha donat la raó a tots els afectats. En la resolució, exclou una vintena de particulars i entitats, com ara la Societat Agrària Transformació Bartrons, en considerar que els danys que van patir van ser originats per un altre foc, el que es va originar a Casserres. La jutge es basa en l'informe elaborat pel Servei de Prevenció d'Incendis del Departament de Medi Ambient.

La resolució no és ferma. La companyia Endesa va explicar ahir que els seus experts llegiran ara els més de 200 folis de què consta la sentència i que molt probablement hi recorreran en contra. També ho faran aquests veïns exclosos, que, a més, han estat condemnats a pagar les costes.

En el judici penal, que es va celebrar l'any 2007, Endesa va ser absolta. El macrojudici civil contra Endesa es va celebrar el novembre passat a l'auditori de la Ciutat de la Justícia i va durar un mes.

LES XIFRES

20.000
hectàrees
van acabar arrasades en aquell foc originat a Montmajor. Va ser un dels que van cremar el Berguedà.

LA DATA

04/07/94
va ser el dia
que va començar el foc per culpa d'una guspira d'una línia de baixa tensió. Eren les 12 del migdia.
2
persones
van morir en aquest gran foc, un dels més importants d'aquell nefast estiu de focs del 1994.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA