Societat

Serveis

Contrastos transfronterers

IVA a la frontera

Actualment la benzina i el dièsel són més barats a les estacions de servei de Perpinyà que a les de la Jonquera perquè el govern francès ha fet baixar sis cèntims el preu dels carburants

Els magatzems fronterers amb clientela nord-catalana i francesa s'han ‘menjat' l'augment de l'IVA, tot i que hauran de pujar els preus aviat

L'únic que serà més barat per francesos i nord-catalans serà el tabac i les putes
Vicenç Dumas
president del ‘think tank' opencat

Els preus dels carburants és la mostra més palpable que hi ha un canvi en l'interès dels consumidors transfronterers. Actualment es pot trobar la benzina i el dièsel més barat a Perpinyà que a la Jonquera. El mateix dia (divendres 14 de setembre) a la benzinera d'Auchan de Perpinyà el dièsel estava a 1,374, mentre que a l'estació de servei BP de la Jonquera el gasoil més barat es trobava a 1,467 euros. La benzina de la mateixa categoria a Perpinyà valia 1,575 i a la Jonquera 1,664 euros. Aquests preus són el resultat de la pujada de l'IVA a l'Estat espanyol i la baixa de sis cèntims imposada pel govern a l'Estat francès. El canvi és significatiu ja que entre els nord-catalans un motiu important per creuar la frontera estatal era omplir el dipòsit del cotxe i aprofitar per comprar alcohols i tabac, i molts consumidors masculins –en el cas de no anar en família– fer-se clients de les prostitutes, la presència de les quals és tan estesa a la zona fronterera. La pujada de l'IVA a l'Estat espanyol “és massa recent perquè hi hagi estadístiques concretes sobre la repercussió en la clientela nord-catalana i francesa”. Coincideixen en aquesta valoració el president perpinyanès de l'equip d'especialistes (think tank) transfronterer Opencat, Vicenç Dumas, i el director dels supermercats Escudero de la Jonquera, Javier Escudero. Dumas considera, tanmateix, que amb aquest augment de preus a causa de l'IVA, molt aviat “l'únic que acabarà sent més barat per a francesos i nord-catalans serà el tabac i les putes”. De moment als supermercats de la Jonquera l'augment de preu se'l mengen, segons diu Escudero, que afirma que als seus establiments només han pujat de preu “quatre o cinc articles, ara per ara”. De tota manera, sosté que efectivament, hauran d'acabar pujant els preus dels altres articles. Jacqueline Tauton, clienta nord-catalana procedent de Canet del Rosselló, afirma que “els preus continuen sent més barats que a França” i no ha notat cap diferència. Per això feia compres per al fill, que resideix lluny del pas interestatal. Per la seva banda, Georges Clement, habitant del departament Meurthe-et-Moselle, al nord-est de l'Estat francès, explica que “els preus han pujat” des del darrer cop que va venir, “però encara son interessants”. Clement ho compara amb els preus de Luxemburg, prop del seu lloc de residència, on “els preus, sobretot de l'alcohol, són més baixos que aquí”.

La informació de la pujada de l'IVA a l'Estat espanyol ha travessat els Pirineus de manera molt escadussera i “la major part no n'estan informats”. “Segurament molts nord-catalans continuaran passant la frontera per fer compres per inèrcia encara que els preus augmentin”, afirma Dumas.

L'atractiu dels productes que francesos i nord-catalans compren al Pertús, la Jonquera i Figueres no resideix únicament en el preu. Molts productes alimentaris o altres articles que han adquirit el costum de comprar a la Catalunya autònoma es poden trobar als comerços de l'Estat francès.

Laura Bertan, periodista transfronterera explica que “hi ha productes que continuen sent molt interessants per a qui viu a la Catalunya del Nord, com ara la fruita i la verdura, les conserves, l'oli i altres productes de boca”. Tanmateix, Bertan no creu que surti a compte, actualment, “anar expressament des de Perpinyà, o més lluny, fins a la Jonquera per fer compres i omplir el dipòsit de carburant: “Continua sent interessant només per la gent que hi passem per motius de feina o els habitants dels pobles limítrofs amb la frontera.” En aquestes poblacions, com ara el Voló, l'Albera, Sant Joan Pla de Corts i Ceret és costum de comprar la carn a la Catalunya del Sud. Jean-Pierre Ayats, del Voló, explica que “hi ha una diferència a vegades del cinquanta per cent entre una carnisseria francesa i una d'espanyola, per una qualitat a vegades millor”. A la carnisseria de la Tramuntana, als Límits, hi ha cua de ciutadans francesos des de bon matí, per comprar carn i embotits.

Poca informació
A la Catalunya del Nord i la resta de l'Estat francès hi ha hagut poca informació sobre la pujada de l'IVA a l'Estat espanyol. Els clients dels comerços fronterers continuen creuant la frontera per comprar tabac, alcohol, productes alimentaris i omplir el dipòsit de carburant, encara que els preus siguin, segons els articles, més barats a Perpinyà i la Catalunya del Nord en general.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva