Societat

Tradició i reivindicació a la celebració del 9 d'Octubre a El Campello

Centenars de persones commemoren la Diada del País Valencià a la tradicional processó cívica

La representació de la conquesta de València marca l'inici de la celebració popular

La Diada del 9 d'Octubre té la seua màxima expressió popular a les comarques del Sud a la vila d'El Campello on la tradicional Processó cívica aplega cada any centenars de persones per tal de commemorar la conquesta de València per part del Rei Jaume i reivindicar les senyes d'identitat dels valencians i les valencianes.

Els actes de commemoració del 9 d'Octubre han començat, com és tradició, amb una representació, protagonitzada per xiquets del poble, de la conquesta de València pel Rei Jaume amb el penó de la conquesta i centenars de persones aplaudint. A continuació i amb els xiquets i el penó obrint camí, s'ha realitzat la tradicional processó cívica que ha recorregut els carrers del poble, amb desenes de quadribarrades i estelades, els dolçainers i tabaleters animant la marxa i dos grans senyeres de més de deu metres.

Al finalitzar la processó, sempre en un to festiu, s'ha fet la tradicional mocadorà de Sant Dionís (dia dels enamorats) i s'ha posat fi a la jornada matinal amb una dansà protagonitzada pel grup Salpassa i a la que s'han afegit desenes de persones.

Declaració institucional

Abans de la celebració, l'ajuntament ha celebrat un ple amb motiu del 9 d'Octubre on cada grup ha llegit una declaració pròpia i a la que el Bloc Nacionalista Valencià ha reivindicat el “projecte de construcció nacional per al País Valencià” front al “discurs reaccionari de l'estat espanyol que assenyala l'estat autonòmic com a boc expiatori de la seua greu crisi”.

Al mateix defensen el “projecte dirigit a tota la ciutadania d'aquest País que aspira a ser alguna cosa més que una comunitat ofrenadora que reste condemnada a ser perifèria de la perifèria”. A la mateixa declaració el Bloc d'El Campello aposta per “exigir una constitució valenciana que supere els dèficits democràtics, competencials i nacionals de l'Estatut vigent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BAIX EMPORDÀ

Impulsen un estudi per conèixer el consum de peix a secundària

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ROSES

El consistori amplia un mes el servei de socorrisme a les platges

ROSES
llengua

El TSJC admet un recurs contra el decret d’ús del català a l’escola

barcelona
societat

Estudiants bloquegen els accessos a la UPF de Ciutadella en suport a Gaza

Barcelona
societat

Oncolliga fa una donació a la Salus Infirmorum per a dues habitacions oncològiques

banyoles

L’avanç de Pla Director del Logis Empordà preveu 166 noves hectàrees

EL FAR D'EMPORDÀ

Obre al públic el nou Centre d’Interpretació del Vi de Calonge

CALONGE
MEDI AMBIENT

La UdG lidera un projecte per fer més eficients les depuradores al Mediterrani

GIRONA
comerç

El comerç va creixent de forma ‘constant’

Barcelona