Societat

El toc manual de campanes d'Albaida pot declarar-se BIC immaterial

El costum porta més de huit segles marcant la vida de la localitat

Després de vuit segles fent història, la feina dels campaners d'Albaida, que durant generacions han fet possible que no s'haja interromput el toc manual, es veurà recompensada amb la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial.

Així ho va anunciar la Directora General de Patrimoni, Marta Alonso, qui va visitar Albaida per a presenciar el Volteig de Solemnitat de tres parades. Marta Alonso va confirmar la imminent incoació de l'expedient obert per a la declaració de BIC de caràcter immaterial dels tocs manuals de campanes de l'Església Parroquial de l'Assumpció de Nostra Senyora d'Albaida.

És ja una realitat reconeguda que a mitjan segle XX, mentre la majoria de pobles i ciutats valencians electrificaren i motoritzaren els seus campanars, a Albaida, la colla de campaners va saber mantenir i perpetuar el toc manual de les campanes. Es per això, que Albaida ha estat l'única ciutat valenciana que ha mantingut el toc manual de campanes des de la conquesta. Un fet diferenciador que hui fa del toc manual, una tradició d'un valor immaterial incalculable que cal protegir per a evitar que es perda.

Així, des del segle XIII fins als nostres dies, els campaners albaidins han complit la consueta, la relació escrita de tocs en funció de les festivitats, els temps, els espais i les persones, cada dia de l'any. Un esforç que sembla que prompte es veurà recompensat amb la declaració de Bé d'Interés Cultural Immaterial.

En la declaració també estaran presents els tocs que es realitzen al Campanar de la Vila de Castelló de la Plana i als campanars de les Catedrals de Sogorb i València. A més de la protecció de les activitats, els coneixements i les tècniques dels tocs manuals, la futura declaració també inclourà la protecció genèrica de les instal·lacions i les campanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU