Societat

turisme

La neu fa que s'omplin les pistes però no els hotels durant el pont

La nevada du força esquiadors a les estacions per estrenar la temporada, però els allotjaments no passen del 70% d'ocupació

Tot el sector turístic s'estanca o baixa respecte a l'any 2011

Hi havia ganes d'anar a la neu i les pistes d'esquí catalanes i del Pirineu van omplir-se ahir de força esquiadors, aprofitant el bon temps. La despesa addicional i l'ocupació hotelera ja són figues d'un altre paner, i és on la crisi s'està notant més. Els percentatges d'ocupació dels allotjaments turístics durant aquest pont de la Puríssima no arribaran als del 2011.

Les recents nevades fan pensar que no es repetirà la nefasta temporada d'esquí del 2011-2012. Totes les estacions d'esquí del Pirineu català i Andorra van registrar ahir una nombrosa afluència de visitants, excepte Vallter 2000, on la ventada i l'escassetat de neu no van permetre obrir. Curiosament, l'estació del Ripollès havia estat l'única a poder vendre forfets durant el pont del 2011. L'ocupació hotelera, però, no superarà el 70% al Pirineu. En algunes comarques, com ara la Cerdanya, l'ocupació podria arribar fins al 80%, assegura la portaveu dels hotelers cerdans, Núria Vidal. “La neu que ha caigut ens està ajudant molt –reconeix– i les baixes temperatures permeten mantenir-la o fabricar-ne d'artificial.”

“La gent té moltes ganes d'esquiar”, assegura el gerent de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (Acem), Joaquim Alsina. Però la despesa en lloguers de material, restauració i altres complements s'ha reduït força. Tot i les immillorables condicions per al turisme de muntanya, amb neu i baixes temperatures per fer funcionar els canons, l'ocupació hotelera global a Catalunya durant aquest pont serà inferior a la de l'any passat. La crisi es deixa notar en destinacions com ara la Costa Daurada, la Costa Brava o fins i tot la ciutat de Barcelona, la destinació turística líder del país.

Tot i els intents dels responsables turístics i comercials de la capital catalana per atreure turisme comprador durant el desembre, l'ocupació durant el pont serà del 46%, dos punts per sota de la de l'any 2011, per bé que enguany hi ha menys dies de festa. El turisme de l'Estat no respon com abans, i l'estranger encara prefereix altres ciutats europees per a les compres.

A la costa, els percentatges d'ocupació registraran una davallada més gran. Fins a un 25% menys de reserves tenen a la Costa Daurada, per exemple. El descens del turisme de l'Estat es deixa notar especialment en aquesta destinació. La Costa Brava resisteix més per la fidelitat i la menor influència de la crisi a França. La majoria dels hotels de platja, però, es mantenen tancats.

LA XIFRA

14
estacions d'esquí o d'esquí nòrdic hi ha a Catalunya. Quatre ja pertanyen a Ferrocarrils de la Generalitat.

Primeres cues i cadenes

L'operació sortida de l'àrea metropolitana de Barcelona va saldar-se ahir sense accidents, però amb algunes cues durant el matí a la C-17 i la C-16, les dues vies més ràpides d'accés al Ripollès i la Cerdanya. Fins a 450.000 vehicles van sortir de Barcelona. També a l'accés a Espinelves per l'eix transversal hi va haver força retencions ahir al matí i al migdia, amb motiu de la Fira de l'Avet. Pel que fa als efectes de la nevada a les carreteres, el port de la Bonaigua va haver de tancar-se ahir al matí per facilitar la retirada de la neu que va caure o que va ser arrossegada pel vent. Tres carreteres més de la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça requerien ahir l'ús de cadenes, però al llarg del dia la situació va millorar. Només en aquest extrem nord-oest del país es preveuen nevades els pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona