Societat

El Calendari dels Brillants es presenta a Alacant

El Casal Tio Cuc organitza aquest divendres la presentació de l'almanac tradicional que fan a la Marina Alta

Es tracta d'un almanac literari, que junt amb l'apartat del calendari tradicional, recorda i actualitza els que s'utilitzaven en el segle XIX

Divendres, a les huit de la vesprada, tindrà lloc al casal Tio Cuc d'Alacant la presentació del Calendari dels Brillants de l'any 2013. Es tracta d'un almanac fet a l'estil tradicional on a més de trobar els dies i els mesos de l'any, també s'hi recullen prediccions meteorològiques fetes segons els sistemes tradicionals, com ara la prova dels corfolls de la ceba.

En el calendari, l'usuari també pot consultar consells per als llauradors i els mariners, a més de trobar-hi explicacions de les tradicions i observacions astronòmiques sobre la lluna i els estels de cada mes, santoral, poemes referits a l'oratge, articles breus o contes sobre temes com el vi, l'aigua, les pluges, les festes, etc.

L'apartat de calendari segueix l'ancestral costum de dividir l'any en els temps eclesials i recupera l'encant de les onomàstiques i el santoral amb un record als sants més entranyables i de devoció més expandida. Cada lluna porta el seu pronòstic de l'oratge que ha de fer. Acaba amb les cronologies, còmputs eclesiàstics, dades astronòmiques, horaris d'eixida i posta del sol i la lluna, fenòmens astronòmics, fires i mercats, romeries, etc.

Reviscolament

Aquest almanac busca retornar l'ús del tradicional del calendari. Recupera les seccions habituals, com ara el santoral i el seu significat, el temps en què es divideix l'any, les fases de la lluna, l'hora d'eixida i posta del sol, fenòmens atmosfèrics, efemèrides, festes tradicionals i fires, costumari, consells pràctics, l'agricultura biològica, les marinades i les migracions d'aus i peixos, els fruits dels boscos i muntanyes i l'època de la recollida, els tocs de les campanes, etc.

Aquest és l'únic calendari d'aquesta mena que trobem al País Valencià, mentre que a Catalunya se'n fa un altre, concretament, a les comarques de l'interior del Principat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Diputació continua amb el desplegament de la fibra òptica al territori

girona

El Govern aprova el conveni per millorar la connectivitat de l’AP-7 i l’AP-2

Barcelona

Simulacre de descarrilament d’un tren d’alta velocitat a l’estació Figueres-Vilafant

FIGUERES
Medi ambient

Es registra un terratrèmol de magnitud 4,1 als Alts Pirineus

Lleida
societat

El pastisser Oriol Balaguer es farà càrrec de la històrica confiteria Sans

la Bisbal d’empordà
OLOT

Obren un punt de documentació del Parc Natural de la Garrotxa a l’Espai Cràter

OLOT

En marxa l’aparcament tancat per a bicicletes al costat de l’estació

girona

Conveni per millorar les connexions amb Girona Nord, Sud i a la C-35 a Maçanet

girona
Infraestructures i Serveis

Adjudicada la redacció del projecte de nou col·lector d’aigües a la Part Baixa

Tarragona