Societat

maresme

Llavaneres reivindica el cardenal Vives i Tutó

Commemora aquest any el centenari de la seva mort amb l'objectiu d'exportar el llegat del seu veí més il·lustre

Mà dreta dels papes Lleó XII i Pius X va ser un ferm defensor de l'església catalana

Llavaneres celebrarà amb gran solemnitat aquest any el centenari de la mort del seu fill més il·lustre: el cardenal Josep de Calassanç Vives i Tutó amb l'objectiu de donar a conèixer la figura de qui va ser mà dreta dels papes Lleó XII i Pius X. Durant la presentació del programa d'actes fet aquest matí, l'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), ha incidit en la necessitat de reivindicar una figura compromesa no només amb les seves creences sinó amb el seu país. En aquest sentit, Graupera ha recordat que gràcies a la intervenció de Vives i Tutó, un dels homes més influents a la Roma papal de finals del segle XIX, es van aturar iniciatives centralistes de l'Estat contra Catalunya. Entre les més conegudes destaca la defensada pel ministre Álvaro de Figueroa, més conegut com a Conde de Romanones, d'imposar el catecisme en castellà a Catalunya o la de l'intent d'apartar el bisbe Josep Torres i Bages enviant-lo a Burgos.

L'arxiver dels caputxins de Catalunya i biògraf del cardenal Vives, el franciscà Valentí Serra de Manresa ha lloat tant l'activitat pastoral del cardenal “va ser un home amb una gran capacitat de treball” com la vessant literària que el va dur a escriure un centenar d'obres. Aquests dos aspectes com d'altres seran debatuts i explicats àmpliament en la trentena d'actes que es preveuen al llarg d'aquest any. Els actes combinaran, tal i com ha comentat un dels impulsors de l'Any Vives i Tutó, Josep Devesa, aspectes més de difusió i reconeixement del personatge amb activitats més lúdiques. En el primer del casos destaquen les conferències a càrrec del mateix fra Valentí Serra i la celebració eucarística del 7 de setembre a càrrec de l cardenal-arquebisbe de Barcelona. Lluís Martínez Sistach i en el segon, un concert extraordinari al Palau de la Música el 10 de novembre i l'encesa de 4.000 espelmes al voltant del monument a Vives i Tutó que hi ha a Llavaneres el 6 de setembre, vigília de la seva mort.

La commemoració de l'Any Vives i Tutó també es farà extensiva a altres poblacions vinculades al personatge com Mataró, Arenys de Mar, Sant Vicenç de Montalt o Igualada. Finalment, per donar-li un toc gastronòmic a la celebració, la comissió organitzadora de la celebració ha presentat dos productes nous amb el segell del cardenal: un licor i unes galetes que ajudaran a sufragar les despeses de les activitats.

Un retorn a casa complicat

Llavaneres va trigar sis anys a aconseguir que les despulles del cardenal Vives i Tutó descansessin en la parròquia del municipi que el va veure néixer. Malgrat que l'interès per recuperar les restes de l'i·lustre caputxí es remunta als anys vuitanta, va ser el 2004, quan es complien 150 anys del seu naixement, quan una representació llavanerenca va marxar a buscar-les a Monte Porzio Catone, on havia mort l'any 1913. A la cripta, però, s'hi van trobar cinc taüts i cap d'ells amb el nom de Vives i Tutó. No seria fins al 2008 quan amb motiu de la presentació de la biografia del cardenal, el mateix fra Valentí Serra va tornar a Monte Porzio Catone i hi va descobrir en un espai amagat de la cripta el taüt amb les despulles de Vives i Tutó. El 2010 es va fer el trasllat a Llavaneres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.