La sardana

Sabadell (Vallès Occidental)

La sardana, coll de la baralla catalana

La sabadellenca Berta Bachs va desenvolupar el disseny del joc de cartes

La baralla catalana és un projecte innovador que es presenta com una alternativa a la resta de jocs de cartes que hi ha en el mercat. Els protagonistes d'aquesta baralla són les colles tradicionals catalanes més rellevants: castellers, diables, sardanistes i bastoners.

Va ser la jove dissenyadora Berta Bachs, de Sabadell, qui va desenvolupar el disseny alternatiu de la baralla de cartes. Va substituir els colls típics dels naips castellans per expressions de la cultura popular tradicional catalana, entre les quals hi ha la sardana.

Segons informa la Federació Sardanista de Catalunya, la idea va sorgir fa un parell d'anys a partir d'un exercici de tercer curs de graduat en art i disseny de l'Escola Massana de Barcelona, en què es va proposar el disseny d'una baralla de cartes. Bachs va presentar el joc amb els colls basats en sardanistes, diables, bastoners i castellers. «Gràcies al bon resultat obtingut, els professors em van animar per aprofundir-hi i no descartar-lo com a possible projecte de final de carrera, i així ho vaig fer», explica la dissenyadora sabadellenca. Bachs va fer unes 50 còpies per al tribunal que va avaluar el projecte i, com a prova, en va posar a la venda en una botiga de Sabadell. «Les van vendre en dos dies!», assegura. Això la va impulsar a tirar endavant un projecte empresarial per comercialitzar el producte. Per a la figura del sardanisme va crear una forma «senzilla, neta, fàcil d'identificar, quasi icònica, però on alhora es pogués trobar la indumentària tradicional».

Es poden consultar els detalls del projecte i els llocs on comprar-ne exemplars al web www.barallacatalana.cat. El preu és d'11,90 euros. També hi ha entitats del món de la cultura tradicional catalana que s'han posat en contacte amb ella per donar a conèixer el producte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA