Societat

Aturat el ‘fracking' a Osona i Ponent

La Generalitat denega el permís per a la recerca de gas i petroli que li havia sol·licitat la canadenca R2 Systems

El govern de la Generalitat va anunciar ahir l'inici d'un expedient per denegar el permís d'investigació en hidrocarburs que li havia sol·licitat l'empresa Montero Energy, filial de la petroliera canadenca R2 Systems, per a dues zones amples de la Catalunya interior: el projecte Darwin, per inspeccionar un territori de 89.683 hectàrees a les comarques de la Segarra, la Noguera, l'Urgell, el Solsonès i l'Anoia, i el projecte Leonardo, sobre 76.641 hectàrees d'Osona, el Bages, el Berguedà i la Garrotxa.

Aquesta decisió s'afegeix a la denegació del permís, que en aquell cas ja s'havia concedit, del projecte Ripoll, promogut per la petroliera britànica Teredo Oils sobre 51.200 hectàrees del Ripollès, Osona i la Garrotxa. Tot i que encara no havia fet treballs sobre el terreny, Teredo Oils ja donava per fet l'existència de gas al subsòl de la zona i assegurava que, abans de l'estiu, començaria a foradar un pou d'extracció des del municipi de Riudaura. La Generalitat va adduir la no-presentació del pla d'actuacions per l'any en curs com a motiu per revocar el permís.

Quant als projectes Darwin i Leonardo, un portaveu d'Empresa i Ocupació va explicar ahir que, en el moment d'obrir pliques i analitzar els projectes, els tècnics del departament han valorat que l'empresa no ha presentat la informació requerida. En lloc de demanar-li més documentació, s'ha optat per denegar-li els permisos. L'empresa només té fins avui, dissabte, per presentar-hi al·legacions, tot i que segons fonts del govern ja fa dies que coneixia la decisió.

A partir d'ahir, doncs, els tres principals projectes d'investigació en hidrocarburs a la Catalunya interior han quedat frenats. Havien provocat una gran alarma des que el mes de desembre passat s'havia conegut la tramitació d'aquests expedients, ja que podrien obrir la porta a futures extraccions de gas o petroli mitjançant la tècnica del fracking (fracturació hidràulica), consistent a fracturar la roca que conté l'hidrocarbur amb la injecció a pressió d'aigua, sorra i components químics, amb risc, per tant, de contaminar les aigües freàtiques, entre altres efectes ambientals. Més de 70 ajuntaments s'han declarat des del desembre “municipis lliures de fracking”. Els municipis tenen previst per avui una assemblea a Orís (Osona), i una altra a Agramunt pel 17 d'abril. La Plataforma Aturem el Fracking va celebrar ahir la decisió del govern, però va animar els contraris al fracking a no abaixar la guàrdia. Actualment resten projectes sol·licitats a les comarques del nord del País Valencià i la Franja de Ponent, i prospeccions marines davant la Costa Brava i el Maresme, Vinaròs, l'Albufera i la Safor.

LA XIFRA

3
projectes
de prospeccions de gas i petroli a la Catalunya interior han estat rebutjats pel govern les últimes setmanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona