Societat

Consum

Indult als setrills

La CE fa marxa enrere i aparca el seu pla per prohibir envasos que es poden reomplir

Els països del nord imposen el seu criteri

Indult europeu a les setrilleres. Per sorpresa i cedint a les crítiques i la pressió sobretot dels governs britànic, alemany i holandès, la Comissió Europea va fer ahir marxa enrere i no prohibirà als bars i restaurants seguir servint l'oli d'oliva en les setrilleres reutilitzables de tota la vida a partir de l'1 de gener. Brussel·les rectifica i aparca almenys temporalment el seu pla, tot i que continuarà negociant amb consumidors, hotelers i productors per trobar alguna altra fórmula per combatre els fraus i garantir la qualitat. El sector de l'oli d'oliva ho troba “lamentable”.

La prohibició de les setrilleres és “exactament el tipus de cosa que la UE no hauria ni d'estar discutint”, s'havia queixat hores abans el premier britànic, David Cameron, acusant els euròcrates de perdre el seus temps amb aquest excés regulador. Els països productors, l'Estat espanyol, Itàlia, Portugal i Grècia, havien fet campanya en bloc a favor d'aquesta mesura, tot i que, segons els experts, els que acostumen a enganyar els consumidors sobre la qualitat de l'oli no són els restaurants sinó els mateixos productors, que el barregen durant l'envasament.

“La proposta no té un suport ampli dels consumidors; per a mi això era essencial, així que he decidit retirar-la”, va anunciar ahir l'eurocomissari d'Agricultura, el romanès Dacian Ciolos. La setmana passada va aconseguir el suport de 15 dels 27 estats membres, però no la majoria qualificada necessària per poder tirar endavant la prohibició de forma automàtica. El sindicat Unió de Pagesos el va acusar ahir mateix d'haver-se “equivocat de mig a mig” cedint “a la pressió dels lobbies” i des de la Denominació d'Origen Garrigues van retreure a britànics i alemanys que s'hi posin “sense tenir tradició d'olis com el d'oliva”. El ministre espanyol d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, havia assegurat que la prohibició de les setrilleres tindria “un impacte positiu per al sector a curt, mitjà i llarg termini”. També la comissió d'Agricultura del Parlament Europeu va lamentar que els països del nord “trivialitzin” amb la qualitat de l'oli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.