Societat

L'Aran busca la normalitat en un paisatge catastròfic

Ni la Generalitat ni el govern aranès no s'atreveixen encara a quantificar els danys però auguren una reconstrucció lenta i cara de les infraestructures

Els evacuats ja han passat dues nits fora de casa

A poc a poc, sense pluges però amb el Garona encara desbordat, l'Aran procura tornar a la normalitat. Però serà un procés lent. Els 300 veïns que van haver de ser evacuats no van poder tornar ahir a les seves cases i van haver de tornar a passar la nit en hotels o cases de familiars. La majoria, 179, són del nucli d'Arties, un dels més afectats. El motiu és que el Departament d'Interior es vol assegurar que les cases no tinguin cap dany estructural abans de permetre el retorn, i un equip dels bombers acompanyarà cada família per fer-hi una revisió. “El retorn dels desplaçats comença ja, però s'ha de fer gradualment, de la mà dels bombers i les autoritats locals”, va anunciar al migdia el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

Ni el conseller ni les autoritats araneses van voler donar xifres de valoració dels danys. Però es calcula que seran enormes, per a les infraestructures viàries, elèctriques, d'aigua, mobiliari públic i els danys en habitatges i negocis privats. Espadaler va dir que la Generalitat donarà suport a les autoritats araneses si demanen ajuts per zona catastròfica. L'alcalde de Vielha, Àlex Moga, va avançar que possiblement avui al matí ja tindrà unes primeres dades de danys al municipi.

Les comunicacions viàries també continuen greument afectades. A la vall només s'hi pot accedir pel túnel de Vielha, i amb restriccions per donar prioritat a les emergències. La connexió de Vielha cap a França, a través de l'N-230, continua tallada. La via està inundada i desfalcada pel riu en molts trams. Ahir les grues i els bombers treballaven intensament per fer tornar el Garona a la seva llera i deixar lliure el pas almenys fins a Bossòst. Era l'objectiu de la jornada. Més endavant caldrà arribar a Les i a la frontera. Mentrestant, aquestes poblacions són abastides d'aigua, aliments i medicaments d'urgència amb helicòpters.

També continua tallada la C-28 entre Garòs i Gessa, cosa que talla la comunicació entre l'Aran i el Pallars a través del port de la Bonaigua.

Ahir es va tornar a generar llum en moltes llars gràcies a 20 grups electrògens que els helicòpters es van encarregar de distribuir en els diversos nuclis afectats. Un avió Hércules de l'exèrcit hi va col·laborar traslladant fins a Vielha els equips electrògens més pesants. Al vespre només quedaven 90 abonats sense llum, segons Endesa. Els grups electrògens hi seran fins que es reconstrueixen les torres i línies elèctriques afectades per la riuada.

LES XIFRES

101,2
litres per metre quadrat a Vielha en un dia,
el dimarts, xifra que no s'assolia des del 7 de novembre del 1982.
305
persones continuaven desallotjades ahir al vespre: 283 a l'Aran, la majoria a Arties, i 22 al Pallars.

La CHE rebutja tenir cap culpa

El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Javier de Pedro, va afirmar que els desbordaments a la Val d'Aran no estan relacionats amb la “neteja ordinària” dels rius, sinó amb una crescuda “extraordinària” dels cabals. El president de la confederació va afegir que “feia més de trenta anys que no passava una cosa semblant” i, per tant, va rebutjar cap culpa de l'organisme fluvial en aquest sinistre. No obstant això, va admetre que els ajuntaments no poden fer obres a les lleres sense permís i que, per això, és va multar Vielha al 2011, tal com havia denunciat l'alcalde, Àlex Moga. Amb tot, De Pedro i el síndic d'Aran, Carles Barrera, van pactar dimarts a la nit signar un protocol per permetre actuacions menors de neteja per retirar elements que després poden taponar els ponts.

D'altra banda, el desembassament d'aigua als pantans de Lleida va provocar ahir que el Segre, al seu pas per Balaguer i Lleida, registrés una gran crescuda, tot i que controlada i sense riscos després de les millores fetes des de la riuada del 1982.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva