Santa Margarida i els Monjos utilitza georadars per buscar els refugis antiaeris de la Guerra Civil espanyola

Els membres de l'Estació Territorial de Recerca Penedès, un projecte d'investigació sobre la història i el patrimoni de l'aviació durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), centrat en l'aviació republicana i el Vesper de la Gloriosa, utilitzen els avenços tecnològics per descobrir els refugis antiaeris que hi ha repartits pels voltants de l'antic camp d'aviació que hi va haver als Monjos. El col·lectiu va pentinar el mes de juny diferents indrets del nucli amb georadars per poder localitzar els refugis que hi va haver, que es creu que estan repartits entre la zona del molí del Foix o can Xacó. La regidora de Cultura i Patrimoni de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, va explicar ahir que «els historiadors que treballen en el projecte estimen que hi podria haver encara entre 6 i 8 refugis sense localitzar perquè es calcula que per cada avió que es construïa calien entre sis o set persones».

Ara, el municipi té tres refugis antiaeris que són visitables: el del Serral, el de la Margaridoia i el de cal Rubió, que han estat objecte d'obres de restauració. Fa pocs dies, els membres de l'Estació Territorial de Recerca Penedès van datar, mesurar a través de GPS i fotografiar un refugi que fins ara no es coneixia a l'espai on s'estan fent les obres d'ampliació de l'escola Arrels. La construcció, segons es va poder comprovar en les restes que en queden, constava d'una baixada amb escales i d'una paret lateral de totxos i una altra de terra compactada; hi havia també un cos central i un accés exterior que segurament es remuntava mitjançant alguna escala vertical. El refugi està situat en un dels laterals de l'antic camp d'aviació del municipi i forma part de les diverses construccions d'aquest tipus que s'han trobat al municipi. La regidora va explicar que les restes, molt similars a les de cal Rubió, ja han estat tapades de nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU