Festes populars i fires

Una festa que té regust de sal i cançons marineres

Sant Pol reuneix en tres dies una fira dedicada a la Mediterrània i un festival d'havaneres. Avui, per anar fent boca, presenten un llibre de costums antigues

El passat mariner de Sant Pol és indiscutible. I en donen fe les barques varades a la platja dels Pescadors, considerada com a patrimoni històric de la bonica vila. Per tant, la vinculació del poble amb la Mediterrània calia que trobés un escenari propici i aquest arriba cada any amb el Firamar i el seu acte principal, el Festival d'Havaneres. En aquesta ocasió, la trobada enllaça els dies 23, 24 i 25 d'agost, però avui, per allò d'anar obrint camí, es fa la presentació d'un llibre molt especial. Es tracta de L'últim temporal, de Jaume Rodríguez i Suriñach, qui està considerat el primer historiador de Sant Pol, que va escriure un grapat de llibres i va redactar per a diferents diaris sobre la quotidianitat marinera del poble. El volum, editat per La Mansarda, vol commemorar el centenari del naixement de l'autor i la cita és als jardins de Ca l'Arturo.

La fira del mar arribarà, amb la Penya Xíndries, el divendres 23 amb una cantada a la plaça petita de La Punta amb les corals Montpalau i Sant Pol Canta, que interpretaran un seguit de poemes musicats. Posteriorment, Neus Mar, una veu destacada en el món de les havaneres i del jazz presentarà el seu nou CD. El dissabte 24 s'obrirà la fira que combina actuacions, tallers didàctics sobre les feines del mar i venda de productes d'artesans i artistes. El mateix dissabte a la nit les 1.000 cadires a la plaça gran de la Punta conviden veïns i forasters a participar activament d'una de les trobades amb més èxit de Sant Pol. El festival d'havaneres portarà en aquesta ocasió quatre grups de reconegut prestigi, com són Els Pescadors de l'Escala, Morralla, Peix Fregit i Port Bo, en un concert que, segons defensa la gent de Sant Pol, res té a envejar al festival de Calella de Palafrugell. Durant l'actuació també es donaran a conèixer els guanyadors del Concurs de Composició d'Havaneres, en què hi han participat en aquesta ocasió una vintena d'autors. Un dels temes serà guardonat segons votació popular.

El Firamar tancarà les portes el diumenge 25 amb una novetat: la commemoració dels 80 anys de l'arribada del primer patí de vela al poble des de Barcelona i amb dos il·lustres mariners a bord: el polític Manuel Carrasco i Formiguera i el doctor Sixte Cambra. Van trigar dotze hores a fer tot el recorregut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.