Societat

L'Hospitalet de l'Infant es refresca amb Sant Roc

El nucli costaner del Baix Camp viu des d'avui els dies centrals de la seva festa major, mentre a Arenys de Mar se celebra la tradicional cercavila de macips

El nucli de l'Hospitalet de l'Infant, que pertany al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), aprofita els dies més intensos de l'estiu per honorar el seu patró, Sant Roc, amb una festa major farcida d'activitats. Avui, dia central de la celebració, els veïns aprofiten de bon matí per pujar fins a l'ermita del sant, però encara guarden forces per tot un seguit d'activitats que enguany han intentat posar l'accent en el públic juvenil. Curses de rucs o de barques de les penyes completen un programa en què destaca el concert dels Catarres, demà a la nit.

Sant Roc gloriós!

A Arenys de Mar (Maresme), els veïns renoven cada any per Sant Roc el vot de vila remullant amb les almorratxes als veïns amb aigua, colònia i alfàbrega. Així rememoren que Sant Roc els alliberés d'una epidèmia de pesta el segle XVI. Amb crits de “Visca Sant Roc gloriós!”, les colles surten als carrers a remullar acompanyats del so del flabiol i el tamborí per remullar tothom. Els macips i macipes, guarnits amb faixa vermella, picarols a les cames i espardenyes de veta són els encarregats de sacsejar a l'aire les almorratxes, el recipient de vidre de quatre brocs, per on brolla l'aigua prodigiosa que, segons la tradició, purificarà de tot mal per la resta de l'any. Això explica que molts veïns surtin de casa a refrescar-se o que els obrin les portes de casa per oferir un petit refrigeri. Les captadores i els macipets s'encarreguen de recollir l'almoina. A la tarda, les colles s'encarregaran de remullar les autoritats abans de la cercavila fins a l'ofici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.