Societat

Els castells

Sant Magí és especial

Tarragona serà la seu, dilluns, de l'apassionant derbi entre la Colla Jove i els Xiquets. Els Castellers de la Vila de Gràcia volen repetir, demà, el 5 de 8

“Les Cols tenen
una mística especial i és l'única actuació en què no cal motivar ningú a la colla”

Sant Magí m'esborrona! La plaça de les Cols és un enclavament del nucli antic tarragoní, davant mateix de l'escalinata d'accés a la catedral. Però parlar de la plaça de les Cols és fer-ho d'un dels feus més significatius del món casteller. Amb una llarguíssima història, allí va ser on la Colla Vella va descarregar el primer i únic 4 de 9 net que es va documentar al segle XIX. Actualment, la plaça de les Cols és el marc d'una de les actuacions més boniques que es poden veure en l'incomparable agost casteller, la diada de Sant Magí, la dita festa major petita de Tarragona i el gran derbi tarragoní amb les dues colles més potents de la ciutat, els Xiquets i la Colla Jove, cara a cara, a totes. La cita serà dilluns que ve, en un enfrontament que, tal com argumenta el cap de colla dels de la camisa lila, Jordi Sentís, “s'ha de guanyar, costi el que costi”.

Una de les particularitats de la diada de Sant Magí, que la distingeix de la resta, és l'asimetria arquitectònica de la plaça, on l'únic espai anivellat que permet enlairar un castell en bones condicions només permet que s'hi situï una colla, per la qual cosa les colles han d'entrar i sortir d'aquest espai, d'una en una i cada vegada que actuen, amb les molèsties pertinents: “És una situació anòmala que acceptem només i precisament perquè es tracta de la plaça de les Cols, un lloc molt especial per a un casteller tarragoní”, reflexiona Sentís. En aquest punt, el líder de la seva gran rival, els Xiquets de Tarragona, Roger Peiró, coincideix: “Les Cols tenen una mística molt especial, és un escenari peculiar amb la grada natural que forma les escales plenes de públic, i tot plegat afegeix una èpica i dóna un plus de compromís al casteller tarragoní; de fet, és l'única actuació de l'any en què no cal motivar ningú de la colla.”

Les dues colles arriben en bona forma a la cita. Sobre el paper, la Jove és clarament favorita avalada per una campanya excel·lent. De fet, dos dels tres castells que pensa dur a plaça el dilluns, el 3 de 9 i el 4 de 9, ja els ha fet enguany. La novetat podria arribar en la tercera ronda, quan la Jove podria apostar pel 9 de 8, una estructura que ha treballat molt durant la setmana. Quant als Xiquets, la seva confiança és molt alta, tal com ho demostra l'assaig que van fer a la mateixa plaça de les Cols, en què fins i tot van assajar l'estructura del 5 de 9, el gamma extra que ja van intentar la temporada passada i que, enguany, podrien tornar a provar a final de temporada. “Les proves de 5 de 9 s'han d'interpretar com l'evolució natural de la colla; estem molt forts i amb esperit de seguir creixent, i quan tornem a afrontar el castell de gamma extra ho farem més ben preparats que l'any passat”, diu Peiró.

Per dilluns, els Xiquets tenen clares les seves intencions, que inclouen descarregar el 5 de 8 i, tot seguit, afrontar els primers castells de 9 pisos de la temporada, el tres i el quatre. El sorteig per a l'ordre d'actuació va determinar que els Xiquets actuïn abans que la Colla Jove. Completaran el cartell de la diada de Sant Magí a Tarragona els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, les altres dues colles locals.

Festa major de Gràcia

Però si Tarragona viu pendent de la seva gran diada castellera, en els ambients castellers de la Vila de Gràcia de Barcelona no es parla de res més que del compromís que demà diumenge al migdia té la colla de casa en la diada de festa major de la Vila de Gràcia, que tindrà lloc a la plaça del mateix nom.

Després d'una primera meitat de la temporada per emmarcar, el màxim responsable dels Castellers de la Vila de Gràcia, Raimon Garriga, té les idees molt clares: “El nostre gran repte és repetir el 5 de 8, i acompanyar-lo del 2 de 8 i del 7 de 8, un castell que ens fa molta il·lusió, també.” Al costat dels graciencs actuaran els Xiquets de Reus, que podrien intentar el 2 de 8, i els Xicots de Vilafranca.

LES PROPOSTES

Dissabte, 17 d'agost VALLMOLL
Diada de festa major Plaça de la Vila, 19.00 Vella dels Xiquets de Valls.
LA CANONJA
Diada de festa major Carrer del Raval Jove Xiquets de Tarragona Xiquets del Serallo.
BARCELONA
Vigília de la festa major de Gràcia Plaça de la Vila de Gràcia, 19.00 Castellers de la Vila de Gràcia i Jove de Castellers de Sitges.
CASTELLBISBAL
Diada de festa major Plaça de l'Església, 18.00 Xicots de Vilafranca i Matossers de Molins de Rei.
Diumenge, 18 d'agost BARCELONA
Diada de la festa major de Gràcia Plaça de la Vila de Gràcia, 12.00 Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus i Xicots de Vilafranca.
MOLLET DEL VALLÈS
Plaça Major, 17.00 Moixiganguers d'Igualada, Margeners de Guissona, Jove Xiquets de Vilafranca i Castellers de Mollet.
BORREDÀ
Diada de festa major, 17.30 Castellers de Berga i Castellers de Solsona.
Dilluns, 19 d'agost TARRAGONA
Diada de Sant Magí Plaça de les Cols, 12.00 Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Sant Pere i Sant Pau.

Vilafranca obrirà la diada de Sant Fèlix

El resultat del sorteig per definir l'ordre d'actuació de la diada de Sant Fèlix (30 d'agost), que es va celebrar dimarts passat a Vilafranca del Penedès, va determinar que siguin els Castellers de Vilafranca els qui obrin la diada cabdal del calendari, seguits de la Colla Joves Xiquets de Valls, dels Minyons de Terrassa i de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que serà la formació que tancarà totes les rondes. En acabar el sorteig, els periodistes van fer preguntes als màxims responsables de les colles presents en l'acte. A banda de debatre sobre si a Sant Fèlix hi han d'actuar les quatre colles amb més història o les millors de cada any, tots els generals van manifestar el desig que a Vilafranca es vegi una diada espectacular amb els millors castells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES