Societat

L'estiu confirma que les vies de pagament es defugen

Els conductors trien les carreteres convencionals per vacances i les de peatge perden un 12% de vehicles

El traspàs fa que augmenti el perill d'accidents

Baixa la mortalitat estival a 35 víctimes

El trànsit d'estiu ha confirmat la tendència dels últims dos anys d'abandonar les carreteres i autopistes de peatge en favor de les convencionals. El Servei Català del Trànsit (SCT) xifra en un 12% el transvasament aquest estiu respecte del 2012, en el balanç fet ahir pel seu director, Joan Josep Isern. La tendència a esquivar les vies de pagament afecta igualment tots els mesos de l'any i tots els dies de la setmana.

Tot i que el fet que els conductors evitin els peatges fa augmentar el risc de sinistralitat a les carreteres catalanes, s'han registrat menys morts que l'any passat. Fins a 35 persones han perdut la vida des del pont de Sant Joan fins ahir, en relació amb els 38 del 2012, els 52 del 2011 i els 56 del 2010. La concentració de sinistres durant el pont del 15 d'agost va ennegrir unes dades que mantenien l'important descens de mortalitat d'aquest 2013. El volum de trànsit de l'estiu també ha estat sensiblement inferior a la d'anys anteriors, amb descensos de quasi el 10% en algunes vies. El turisme evita que la davallada del trànsit sigui encara menor.

El SCT situa en un 30% de més el risc de tenir una topada en una carretera convencional que no pas en una de peatge. De fet, la meitat dels accidents d'aquest estiu han estat topades frontals, de gran risc, i que només es donen en vies de doble sentit de circulació. Per això, també, el SCT intenta muntar senyalitzacions especials en trams o carreteres d'especial sinistralitat, com la C-55 (Abrera-Manresa) o la C-58 (Vacarisses), on els dies de pluja, per exemple, s'anul·len carrils centrals d'avançament per evitar les topades com la que van tenir lloc dilluns passat.

LA XIFRA

60
per cent de vehicles tenen més de 10 anys d'antiguitat, el parc automobilístic més envellit de la història.

Operació tornada amb cues a l'N-340

L'operació tornada de les vacances d'agost d'ahir no va presentar grans retencions ni accidents mortals. Prop de 250.000 vehicles es van concentrar durant la tarda als accessos a la zona metropolitana de Barcelona sense gaire embussos. Les cues més importants es van produir a primera hora de la tarda a l'N-340, a l'altura del Vendrell, abans dels enllaços amb les autopistes. Aquest cap de setmana més de 600 agents han vetllat per la seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.