Societat

Patrimoni

Tornen les pipes a Maçanet de Cabrenys

Avui té lloc a Maçanet la primera edició d'una competició de fumadors de pipa

Els organitzadors volen promoure el passat industrial de fabricació de pipes al municipi i plantegen la creació d'un museu

Avui dissabte sortirà fum de l'oficina de Maçanet de Cabrenys, però de manera controlada i pacífica. A les quatre de la tarda començarà la primera fumada en pipa de Maçanet de Cabrenys, i en aquesta primera edició s'hi han apuntat uns trenta-cinc fumadors. La majoria són de Catalunya, però un dels participants vindrà de Canàries. Es tracta d'un acte competitiu: cada fumador disposa de tres grams de tabac i d'una pipa –la mateixa per a tots– i el repte és anar fumant sense que s'apagui i sense possibilitat de tornar-la a encendre, és clar. Els que en saben més, com Antoni Pasqual, president de la federació de fumadors de pipa de l'Estat espanyol, que també serà a Maçanet demà, poden aguantar tres hores.

La fàbrica Salvatella

De proves d'aquest tipus, se n'organitzen diverses arreu de la península Ibèrica i, fins i tot, hi ha competicions internacionals, però aquesta serà la primera a Maçanet de Cabrenys, i no és cap casualitat. “La fabricació de pipes té més de 300 anys de tradició a Maçanet de Cabrenys”, diu Segimon Baulenas, que avui és l'últim representant d'aquest gremi al municipi i un dels principals promotors de la trobada d'aquest dissabte. Fins l'any 2000, Baulenas va treballar a la fàbrica de pipes Salvatella, que en el seu moment de màxima activitat, als anys setanta, va arribar a tenir uns quaranta treballadors. Ara, de manera artesanal, Baulenas produeix entre 400 i 500 pipes a l'any a partir de rabasses de bruc que s'han assecat dos o tres anys. La fàbrica Salvatella és tancada, però l'edifici i les antigues màquines són encara a Maçanet de Cabrenys. Baulenas i altres veïns del municipi tenen un somni: fer-hi un museu de la pipa. L'alcalde, Lluís Carbó, avisa que parlar d'un museu en un petit municipi amb pocs mitjans com Maçanet és més seriós que no sembla. Ara mateix l'Ajuntament no ho veu clar, però es mostra disposat a ajudar com pugui a promoure aquest passat i planteja la possibilitat de començar fent exposicions.

Però Baulenas i els seus amics no es desanimen, i per ells la fumada d'avui és un primer pas perquè el món de les pipes es torni a relacionar amb Maçanet de Cabrenys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

16,8 milions per al ressegellat de l’abocador de Can Planas de Cerdanyola

cerdanyola

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

palamós / calonge

Estudiants d’FP ideen la campanya publicitària de les festes dels barris

L'Hospitalet de Llobregat
Societat

La seu definitiva de la Barnahus de l’Alt Pirineu i Aran es farà a la Seu d’Urgell

Seu d’Urgell
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà
URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell