Societat

Tècnics del Ministeri d'Indústria revisen el magatzem de gas submarí

Arias Cañete diu que no hi havia cap condicionament per problemes sísmics al Castor

Vinaròs difondrà la manera d'actuar en cas de terratrèmol intens

El Ministeri d'Indústria revisa el funcionament del magatzem de gas submarí Castor, situat a pocs quilòmetres de la costa entre Vinaròs (Baix Maestrat) i Alcanar (Montsià). L'alarma social i la pressió de la Generalitat i els alcaldes per la crisi sísmica va forçar ahir el ministeri a enviar una comissió d'experts a Vinaròs, que es van traslladar en helicòpter fins a la planta marina del Castor, just al costat de l'epicentre dels més de 400 terratrèmols registrats les últimes tres setmanes. En primer lloc, la comissió ministerial ha de constatar que realment l'empresa concessionària, Escal UGS, ha aturat totalment l'activitat d'injecció i extracció de gas de l'antic jaciment petrolier. Aquesta és una de les reclamacions que ha fet la Generalitat a l'Estat, després que el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès (que ahir no tenia coneixement oficial de la visita ministerial), apuntés una possible negligència d'Escal UGS.

Els tècnics també han de comprovar el funcionament del magatzem submarí de gas natural i quina vinculació hi ha entre els sismes i l'activitat a la planta. Després de la visita in situ, els tècnics tornaran a Madrid, on redactaran l'informe, que serà clau per determinar si l'empresa pot continuar injectant gas.

En aquest sentit, el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va assenyalar ahir que l'Estat espera els informes per saber si la crisi sísmica està relacionada amb la injecció de gas. Arias Cañete
va admetre que la declaració d'impacte ambiental (aprovada el 2009) no incloïa cap condicionant per risc sísmic al magatzem submarí. Mentre els terratrèmols continuen, el darrer va registrar-se ahir poc després de les nou del matí i va ser de 2,9 graus a l'escala de Richter. La continuïtat dels sismes ha fet que l'Ajuntament de Vinaròs estableixi un dispositiu de seguiment i atenció a la ciutadania. Una de les accions que emprendrà serà repartir un full entre la població perquè sàpiguen què han de fer en cas d'un sisme intens.

D'altra banda, la delegació del govern a l'Ebre ha convocat la primera reunió de seguiment dels sismes que tindrà lloc demà a la tarda a Alcanar, on a més dels alcaldes hi haurà responsables de Protecció Civil, el director de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), Antoni Roca, i el cap de sismologia de l'IGC, Xavier Goula.

LA FRASE

L'activitat al magatzem de gas estarà aturada fins que es garanteixi la seguretat als veïns
Juan Bautista Juan
aLCALDE DE VINARÒS

LA XIFRA

2,9
graus
a l'escala de Richter va ser la intensitat del terratrèmol registrat ahir al voltant de les nou del matí.

El síndic de greuges intervé d'ofici

El síndic de greuges dubta que Escal UGS hagi executat tal com pertoca l'ordre d'aturar les activitats a la zona. Això, i la possibilitat que els sismes acabin sent un risc per la població, va dur Rafel Ribó a intervenir d'ofici i demanar a la defensora del poble, que és qui té competència davant del Ministeri d'Indústria, que actuï i investigui la relació entre els terratrèmols i l'activitat de la plataforma Castor. El síndic demana que es prenguin les mesures necessàries per garantir que s'aturi l'activitat fins que acabin les investigacions. D'altra banda, dos diputats de CiU per Tarragona van cursar al registre del Congrés dels Diputats dues peticions de compareixença dels secretaris d'estat de Medi Ambient i Energia perquè informin sobre els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Temporada de bolets de primavera fluixa al Pirineu per les baixes temperatures

Lleida
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA