Societat

Indústria culpa el Castor

L'Estat no autoritzarà més injeccions de gas al magatzem submarí de la costa de l'Ebre fins que siguin totalment segures per a la població

Els tècnics assenyalen una relació directa entre els sismes i la planta

L'empresa manté 45 per­so­nes dia
i nit a la planta
per segu­re­tat


La causa dels ter­ratrèmols a la costa de l'Ebre es comença a escla­rir i, tal com es pre­veia, tot asse­nyala el magat­zem de gas sub­marí Cas­tor. Si fins ara el minis­tre d'Indústria, José Manuel Soria, s'havia mos­trat pru­dent i asse­gu­rava que no tenia constància científica de la relació entre la crisi sísmica i la injecció de gas a l'antic jaci­ment petro­lier, ahir en va fer res­pon­sa­ble el magat­zem de gas. “Tot fa pen­sar en una relació directa entre la injecció de gas i els micro­sis­mes que han tin­gut lloc els últims dies”, va dir el minis­tre basant-se en els infor­mes de l'Ins­ti­tuto Geográfico Naci­o­nal i del Cole­gio Naci­o­nal de Geólogos. Amb tot, Soria va dir que caldrà espe­rar a tenir les con­clu­si­ons finals dels experts per deter­mi­nar per què s'han produït sis­mes de fins a 4,2 graus a l'escala de Rich­ter.

Men­tres­tant, asse­gura que l'acti­vi­tat a la planta marina del Cas­tor con­ti­nuarà atu­rada. “Si no hi ha garan­ties totals per a la segu­re­tat de la població que no es pro­dui­ran aquest tipus de movi­ments, no auto­rit­za­rem la injecció de més gas”, va asse­nya­lar el minis­tre, que el 26 de setem­bre pas­sat va pro­hi­bir la injecció i l'extracció de gas de la planta. Fins lla­vors, la con­ces­sionària del Cas­tor, Escal UGS, havia ope­rat amb un permís pro­vi­si­o­nal.

També el pre­si­dent d'Escal UGS, Reca­redo del Potro, va adme­tre ahir, en decla­ra­ci­ons a la Cadena SER, que s'espe­ra­ven que es produïssin sis­mes a la zona, però no de tanta inten­si­tat. “Mol­tes d'aques­tes ope­ra­ci­ons pro­vo­quen micro­sis­mes i això és el que esperàvem, com en mol­tes altres ins­tal·laci­ons”, va dir Del Potro. Fonts d'Escal UGS van asse­gu­rar a aquest diari que l'empresa no pre­veia en cap cas un aug­ment de la sis­mi­ci­tat a la zona i van pre­ci­sar que la ins­tal·lació dels sismògrafs es va fer “per anar més enllà dels requi­sits legals quant a vigilància i segu­re­tat de les ins­tal·laci­ons”. Fins ara, Escal UGS ha injec­tat 100 mili­ons de metres cúbics de gas al magat­zem de gas, que té una capa­ci­tat total de 1.900 mili­ons de metres cúbics. Tot i que l'acti­vi­tat a la planta marina està atu­rada, hi con­ti­nuen tre­ba­llant 45 per­so­nes (dia i nit) per fer tas­ques de man­te­ni­ment i garan­tir la segu­re­tat.

Pel que fa a la pos­si­bi­li­tat que l'Estat hagi d'indem­nit­zar la com­pa­nyia per la para­lit­zació defi­ni­tiva de l'acti­vi­tat, Soria va asse­nya­lar que el govern espa­nyol no pre­veu la “hipòtesi” que no es pugui injec­tar més gas al magat­zem. Va recor­dar també que el finançament d'aquest tipus d'infra­es­truc­tu­res, igual que les elèctri­ques, “va a càrrec de tot el sis­tema gasista un cop comen­cin a fun­ci­o­nar”, i “men­tre no sigui ope­ra­tiu lògica­ment no es finan­cen”. L'obra de la costa de l'Ebre ha supo­sat una inversió de 1.300 mili­ons d'euros per part d'Escal UGS, una unió tem­po­ral d'empre­ses amb la par­ti­ci­pació majo­ritària de la cons­truc­tora ACS, que pre­si­deix Flo­ren­tino Pérez.

Quant a pos­si­bles negligències a l'hora de con­ce­dir els per­mi­sos a Escal UGS, el titu­lar d'Indústria va recor­dar que el 2009 el Minis­teri de Medi Ambi­ent (del govern soci­a­lista) va fer una decla­ració d'impacte ambi­en­tal en què “no hi havia cap con­si­de­ració en relació amb el pos­si­ble risc sísmic”. Amb tot, el minis­tre d'Indústria va llançar un mis­satge de tran­quil·litat als veïns de l'Ebre i el Baix Maes­trat. “A parer dels tècnics, la situ­ació no és pre­o­cu­pant”, va dir. Indústria ha acti­vat una actu­ació con­junta entre diver­sos minis­te­ris coor­di­nada per la vice­pre­si­denta espa­nyola, Soraya Sáenz de San­ta­maría.

D'altra banda, el secre­tari d'estat d'Ener­gia, Alberto Nadal, es va reu­nir ahir al ves­pre amb el sub­de­le­gat del govern a Tar­ra­gona, Jorge Ramón Sierra; el sub­de­le­gat a Cas­telló, David Bare­lles, i la dele­gada a València, Paula Sánchez de León, per coor­di­nar les acci­ons en relació amb els sis­mes pro­vo­cats pel magat­zem Cas­tor i infor­mar-los dels estu­dis que ha encar­re­gat.

100
milions de metres cúbics
de gas ha injectat al magatzem submarí Escal UGS.
23
terratrèmols
es van registrar ahir entre les 12 de la nit i les 7 del matí a la costa de l'Ebre.

Més de 4 graus una altra vegada

La crisi sísmica a l'Ebre i el Baix Maestrat no remet. Ahir a la matinada es van repetir terratrèmols significatius a la zona, el de més intensitat, de 4,1 graus a l'escala de Richter, poc després de la una de la matinada, precedit d'un altre de 3,9. Sismes que van provocar una allau de trucades al 112, moltes de les quals del Baix Camp, el Garraf i el Barcelonès, i és que aquest cop el terratrèmol, a més dels veïns de Vinaròs, Peníscola, Benicarló, Alcanar i la Ràpita, també el van notar en municipis més allunyats de l'epicentre com ara Tarragona i Sitges. A la Ràpita, minuts després del sisme, a tres quarts de dues de la matinada, es va trencar una canonada d'aigua. “Els serveis tècnics estan estudiant si té relació amb el sisme; no ho podem descartar, per la coincidència horària”, ha explicat l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín.

La Plataforma Ciutadana de les Terres del Sénia ha convocat una manifestació diumenge al migdia a les Cases d'Alcanar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.