Societat

Clam contra el Castor

Unes 6.000 persones es manifesten a les Cases d'Alcanar per reclamar el tancament del magatzem de gas

El pla Sismicat continua en fase d'alerta tot i que es redueixen els terratrèmols

La protesta va unir veïns de les dues bandes del riu de la Sénia


“No ho volem”, van cridar ahir reiteradament unes 6.000 persones a les Cases d'Alcanar per expressar el rebuig popular al magatzem de gas submarí Castor, emplaçat a la costa de l'Ebre i el Baix Maestrat. És la primera gran mobilització organitzada per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sénia, un moviment que va encetar la lluita contra el Castor el 2007, però sense gaires suports. “Fa sis anys vam començar un llarg camí i, encara que a la plataforma som pocs, ara ens adonem que tenim molta gent al darrere”, va manifestar Cristina Reverter, membre de la plataforma, en un port pesquer ple de gom a gom i on al fons es podia observar la planta marina del Castor.

La protesta va recórrer el passeig marítim i va unir veïns de les dues bandes del riu de la Sénia, perquè la crisi sísmica afecta tant de prop el Montsià com el Baix Maestrat. I si fins ara als municipis de Vinaròs, Benicarló i Peníscola gairebé no s'havien aixecat veus crítiques contra el magatzem de gas, els prop de 500 terratrèmols de les darreres setmanes han provocat la mobilització social. “Demanem el tancament i desmantellament d'aquesta instal·lació industrial”, deia el manifest que es va llegir al final de la manifestació. “No van fer cas dels riscos de què vam alertar i han fet un magatzem damunt d'una falla; s'han gastat un munt de diners que són necessaris per a la sanitat i l'educació”, va assenyalar Evelio Monfort, portaveu de la plataforma social.

“Stop Castor”, “Planta de gas, no” i “No ho volem. No al projecte Castor a les terres de la Sénia” eren els lemes de la majoria de les pancartes dels manifestants, que també cridaven consignes contra el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i el president d'ACS, Florentino Pérez, principal accionista de la concessionària del Castor. “A les nits no em puc adormir de cap manera, ja he notat cinc terratrèmols i tinc una angoixa molt gran després d'haver sentit com els mobles i les finestres de casa es bellugaven”, va manifestar Maria José Segarra, veïna de les Cases d'Alcanar, que viu en un segon pis a pocs metres de la platja. “Si la situació continua necessitaré un psicòleg”, assegura. També estan espantades Carmen Elias Matamoros i Maria Rosa Sánchez, veïnes d'Alcanar, que asseguren que abans mai havien notat terratrèmols. “Estava al llit i vaig notar com tremolava tot, sempre he viscut a Alcanar i, si això continua, on haurem d'anar?”, es preguntava la Carmen. “Vivim amb la por al cos, és necessari que tanquen la planta de gas”, va afegir la Maria Rosa. Per la seua banda, l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, lamenta que s'hagin complert les pors de la plataforma i del mateix Ajuntament. “Si aquests sismes s'han desencadenat només per la injecció d'una part del gas matalàs, què passarà si la planta entra en funcionament i la compressió i dilatació de les roques continua?”, va alertar Montserrat.

La manifestació va acabar amb les actuacions musicals de Montse Castellà, Miquel del Roig, Contracop i Pepet i Marieta, mentre que el grup tortosí Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van excusar la seua absència perquè ja s'havien compromès a participar en un altre acte reivindicatiu pel conflicte dels docents a les Balears.

Tot i que la sismicitat s'ha reduït a la costa de l'Ebre i el Baix Maestrat i ahir a la nit només es van registrar quatre terratrèmols, el pla Sismicat es manté activat en fase d'alerta. Precisament ahir al migdia va tenir lloc un sisme de 2,2 graus just a l'inici de la protesta.

LES FRASES

No han fet cas dels riscos de què vam alertar. Ara reclamem el desmantellament del Castor
Evelio Monfort
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE La SÉNIA
Fa sis anys que alertàvem dels riscos d'aquest projecte i ara s'ha fet palès el risc sísmic
Alfons Montserrat
ALCALDE D'ALCANAR

Reunió a Madrid sobre el projecte

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha convocat avui la Generalitat catalana, la valenciana i els ajuntaments del Baix Maestrat (Vinaròs, Benicarló i Peníscola) per parlar del magatzem de gas submarí i la vinculació d'aquest projecte amb la crisi sísmica. La setmana passada, Soria ja va admetre la relació entre els terratrèmols i la injecció de gas.

Per part de la Generalitat, està prevista l'assistència del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i del secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, en la trobada. En canvi, no s'han convocat els ajuntaments del Montsià afectats per l'alerta sísmica: Alcanar, la Ràpita i Ulldecona. “Sembla que les veus que no són tan dòcils no són convocades”, va denunciar l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, que fa dies que ha sol·licitat una reunió amb el director general d'Energia i encara no té resposta del ministeri.

Tot i que el Castor té la planta terrestre al terme municipal de Vinaròs, és més propera a Alcanar, mentre que la planta marina és perfectament perceptible des de les dues bandes del riu de la Sénia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU