Societat

La Guàrdia Civil s'endú una còpia del projecte Castor del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient

L'actuació es va fer la setmana passada a instàncies de la fiscal de Medi Ambient de Castelló, que porta les diligències sobre el magatzem subterrani de gas

El ministeri va fer el 2009 una declaració d'impacte ambiental favorable en la qual no es preveia el risc sísmic

Agents de la Guàrdia Civil (Seprona) i la fiscal de Medi Ambient de Castelló es van emportar fa una setmana del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient una còpia del document del projecte Castor, segons han confirmat aquest dijous fonts d'aquest departament. Aquesta és la segona actuació en el marc d'aquesta investigació, després que un helicòpter de la Guàrdia Civil visités la plataforma per comprovar verificar el seu estat ara fa dues setmanes.

La fiscal de Castelló, que porta les diligències sobre la plataforma de gas va tenir accés a tot l'expedient del projecte i a la seva declaració d'impacte ambiental. El magatzem subterrani de gas natural situat davant la costa de Vinaròs va obtenir la declaració d'impacte ambiental favorable d'aquest ministeri en l'any 2009. En aquesta document no constava cap condicionament relatiu a problemes sísmics.

La Fiscalia de Castelló va acordar el passat 4 d'octubre incoar diligències d'investigació penal per “esclarir el que ha ocorregut en relació amb els múltiples sismes patits durant les darreres nits”. La decisió va ser presa d'ofici i sense denúncia prèvia després de la junta de coordinació, que integren el fiscal en cap, el tinent fiscal i el fiscal degà, Francisco Sanahuja.

El projecte Castor, amb una inversió de 1.200 milions d'euros, intenta aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar per emmagatzemar-hi fins a un terç de la demanda de gas del sistema durant 50 dies. El projecte es va iniciar el 2007 amb Joan Clos i Cristina Narbona com a ministres d'Indústria i Medi Ambient, respectivament; i va obtenir les primeres concessions amb Miguel Sebastián (Indústria) i Elena Espinosa (Medi Ambient).

Però l'inici de la injecció de gas ha provocat suposadament des del passat 13 de setembre uns tres-cents sismes, la majoria de baixa intensitat però alguns dels quals han superat el nivell 4 en l'escala de Richter.

El ministeri d'Indústria va ordenar el passat 26 de setembre el cessament temporal de l'activitat a la planta per investigar les causes de l'augment de l'activitat sísmica a la zona. L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) estan elaborant informes per determinar les circumstàncies que concorren en aquests fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona
societat

Reus inicia els tràmits per crear la nova funerària supramunicipal amb Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

barcelona
SEQUERA

Girona entra en fase d’excepcionalitat i adapta mesures contra la sequera

GIRONA
societat

Activen la prealerta del pla Inuncat a les conques del Siurana i el Baix Ebre

Barcelona