Societat

Patrimoni

Voluntaris en acció per l'ermita del Fau

Cada primer dissabte de mes, un grup de voluntaris contribueix a la recuperació de l'ermita que està situada entre Maçanet de Cabrenys i Albanyà

L'ermita del Fau diuen que té diverses particularitats, entre les quals destaca que és del municipi d'Albanyà i s'hi accedeix més ràpidament per Maçanet de Cabrenys; també diuen que les pedres són del primer municipi i el capellà del segon, i que cada setembre a les seves parets hi van a morir milers de formigues alades. Aquestes particularitats –i el fet que l'edifici hagués caigut en l'abandó– han motivat un grup de voluntaris que cada primer dissabte de mes renuncien a descansar de les seves respectives ocupacions i opten per contribuir a la recuperació de l'ermita. El dissabte 4 de gener van celebrar la quinzena jornada de treball i van coincidir 28 persones, voluntàries, per aportar el seu granet de sorra a la recuperació de l'ermita del Fau, entre els municipis d'Albanyà i Maçanet de Cabrenys. Amb aquestes quinze jornades han aconseguit refer el teulat de l'ermita, han reforçat les parets interiors, han restaurat la rosassa, han rejuntat les parets exteriors, han dut a terme una primera fase de desbrossament i han arreglat el camí d'accés a l'ermita. Encara queda feina: refer el campanar, construir un nou teulat a l'edifici que servirà de refugi, assegurar les parets i retirar arbres que no són autòctons.

Queda feina per fer, però els impulsors de la iniciativa veuen amb satisfacció que allò que va començar fa quinze mesos com una missió impossible va guanyant adeptes. “Hi ha un nucli dur de set o vuit persones que dirigeixen les obres, però, en total, fins ara hi han participat unes 80 persones, cadascú en funció de les seves possibilitats”, explica Jep Coromines, un dels impulsors de la iniciativa. Es donaven sis anys per recuperar l'ermita i consideren que van més de pressa del previst.

Les obres han obtingut una subvenció de 350 euros dels dos ajuntaments i es beneficien del suport de la Cursa del Fau, una prova esportiva anual en què cada participant aporta 1 euro per a la rehabilitació de l'ermita. En total, uns 1.500 euros l'any que permeten assumir el cost del material. A banda de la rehabilitació del patrimoni arquitectònic, Coromines destaca que el projecte permet recuperar també vivències i records dels veïns més grans, de Maçanet de Cabrenys i Albanyà, que expliquen les seves vivències al Fau. En aquest sentit, no es descarta poder recuperar un dia l'aplec de l'ermita, que es feia tradicionalment a principi de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença demà a multar a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia