Societat

Vida social

Recreació del combat d'Arbúcies de la guerra de Successió

Guerra als Borbons, sota aigua

El sometent d'Arbúcies i de tres pobles veïns van eliminar el 14 de gener del 1714 un exèrcit format per 800 soldats i 150 cavalls

Ahir, amb pluja, se'n va fer una recreació. Avui al matí hi ha previst fer-ne dues més

La plaça de la Vila d'Arbúcies va acollir, ahir, la recreació d'una de les poques batalles de la guerra de Successió que els catalans van guanyar als borbònics. Es tracta del combat d'Arbúcies, que va succeir el 14 de gener de 1714. Més de cent persones van participar en la recreació, que va ser seguida per nombrós públic, sobretot tenint en compte que la pluja va intentar aigualir la festa, i gairebé ho va aconseguir. De fet, part dels actes es van suspendre. Els soldats havien de desfilar des de la Pietat fins a la plaça de la Vila i fer al llarg del recorregut tres recreacions de la batalla. Finalment, només se'n va poder fer una, aprofitant un moment que no plovia.

La festa rememora uns fets de què fins fa un parell d'anys es desconeixia gairebé tot. El gener del 1714, 800 soldats borbònics i 150 cavalls van passar per Arbúcies. Anaven d'Hostalric, on tenien la guarnició, a Vic i van fer nit a Arbúcies. L'endemà, el sometent d'Arbúcies, ajudat dels d'Espinelves, Sant Hilari i Viladrau, van parar una emboscada als borbònics, a les penyes de Grau Sala. Els invasors van haver de retrocedir, però les forces catalanes els van tallar la sortida i van consumar la derrota borbònica. Només van sobreviure uns 200 soldats. La venjança, però, no va tardar. L'1 d'abril del mateix any, un exèrcit de 5.000 homes va tornar a Arbúcies i ho van arrasar tot: cases, horts, arbres fruiters... Les cròniques diuen que només va quedar dempeus l'església. Però la derrota que havien patit al gener no va quedar en l'oblit per als perdedors. Durant anys, les escoles militars de l'exèrcit francès va posar el combat d'Arbúcies com a exemple d'allò que no s'ha de fer quan es lluita en una terra estranya.

Si el temps ho permet, aquest matí a dos quarts de dotze, i un altre cop una hora més tard, es farà una nova recreació del combat.

Ahir, es va inaugurar també una exposició a La Gabella que explica els fets. L'Ajuntament preveu celebrar diversos actes al llarg d'aquest any, amb motiu del tricentenari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya. Entre d'altres, s'editaran un llibre sobre la guerra i el combat, un còmic i un llibre infantil i es faran un monument als arbuciencs que han donat la vida per Catalunya, xerrades i altres commemoracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA