Societat

Esforços darrere d'una utopia

futur Vint anys després del seu naixement, la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme ha rebut el premi Solidaritat 2013, en un moment en què la crisi li fa plantejar nous reptes

L'any 1979, el triomf del Front Sandinista va generar adhesió i entusiasme en una Catalunya que va quedar seduïda per una revolució amenaçada. La paraula solidaritat va saltar del diccionari a la vida quotidiana i els pobles i ciutats de Nicaragua, des d'Estelí a San Juan del Sur, es van agermanar amb localitats del nostre país que els donaven esperança i les ajudaven a sobreviure enmig d'una guerra pagada pels Estats Units. L'èxit de la iniciativa va provocar que el 1994 els comitès d'agermanament de les comarques gironines es reunissin a Torroella de Montgrí, per a, com assegura Martí Terés, que aleshores militava en una plataforma pacifista, “un propòsit tan prosaic com era ajustar agendes de les organitzacions i donar-nos suport logístic”. Sense fer fressa havia nascut la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme, una entitat que inicialment no tenia estructura organitzativa però que, com va escriure Josep de Delàs –exmembre de la Unió Militar Democràtica i figura històrica del pacifisme a casa nostra–, apostava per “ser diferents i poder treballar junts”: “Aquest és un dels reptes que el món d'avui té reservats per a aquells que intenten reunir els esforços darrere d'una utopia transformadora.”

Més tard es va redactar un primer codi ètic, que no era sinó una fulla de ruta marcada per “la lluita contra l'exclusió de les víctimes directes de la injusta distribució de la riquesa i els efectes més cruels d'un sistema que crea diàriament nous exclosos i oprimits”. A més, defensava la justícia universal i cridava a treballar per superar el desequilibri entre nord i sud. En un any, la coordinadora va passar de 15 a 40 entitats –avui en són 83– i, després de guanyar la beca Joaquim Franch de l'Ajuntament de Girona, va poder fer un nou pas i contractar Manel Mesquida, periodista expert en noves tecnologies, la qual cosa la va consolidar com una eina útil per a les ONG, tant de les grans ciutats com dels pobles petits. La secretaria comuna oferia assessorament i suport a les entitats, però alhora ho compaginava amb l'organització de grans campanyes que buscaven la implicació de la societat. Així, després d'una primera aposta per reclamar el 0,7% als ajuntaments, que va comportar una massiva acampada al parc Central gironí, es va continuar amb la dels drets humans per a tothom i a tot arreu. Van ser les dues primeres pedres d'un camí que ha continuat exigint l'abolició del deute extern, ha donat suport a l'objecció fiscal, ha impulsat la lluita per la pau, ha recorregut a la justícia internacional pel cas de Quim Vallmajó i ha buscat l'agermanament entre els pobles difonent l'Agenda llatinoamericana impulsada per Casaldàliga i convertida en un instrument de debat. El 1994, va signar un conveni de col·laboració amb El Punt. Dos anys més tard, va engegar el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (Cedre), que actualment és un referent en l'àmbit català, i la seva tasca va ser guardonada amb el premi Ferrer Eguizábal del Col·legi de Periodistes i el Sant Fèlix del Bisbat de Girona.

Glòria i penitència

Avui que compleix vint anys i ha rebut el premi Solidaritat 2013 que atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya, viu un moment de glòria i penitència. S'ha mantingut fidel a l'aposta per l'educació en els valors de la cooperació i la solidaritat, ha potenciat el comerç just, ha canalitzat ajuda humanitària i ha donat visibilitat als immigrants, però no s'ha pogut deslliurar dels alts i baixos derivats, d'una banda, de l'augment de prestigi i influència que la va portar a ser reconeguda i subvencionada per ajuntaments, la Diputació de Girona o la Generalitat –ara, amb l'excusa de la crisi econòmica molts recursos públics s'han esfumat– i, de l'altra, criticada per diferents col·lectius que empren altres eines de lluita i l'acusen de ser complaent amb el poder i poc crítica amb la realitat.

Pacifisme

La lluita per la pau, l'objecció fiscal i la justícia universal

L'assassinat de Joaquim Vallmajó a Rwanda va fer que el Grup Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES) presentés una querella internacional que ha portat els militars responsables de la mort a ser requerits pel Tribunal de l'Haia. La lluita per la pau ha estat un dels signes d'identitat d'una entitat que, juntament amb Joan Surroca, va impulsar la llei de foment de la pau i continua treballant amb escoles i centres socials en la defensa de la filosofia pacifista –el dijous 30 de gener es va celebrar l'acte Fulards per la Pau, destinat als escolars de Girona. En una altra vessant, ha jugat un important paper en l'objecció fiscal, ja que cada any assessora les persones que es consideren pacifistes i no volen que en la seva declaració de renda hi hagi una aportació per al Ministeri de Defensa.

Solidaritat

Tot va començar amb la pau i Nicaragua; el final s'ha d'escriure

A la imatge es pot veure la premi Nobel de la Pau Rigoberta Menchú en un acte Arbúcies, poble selvatà que amb el govern de Jaume Soler (Nic) es va convertir en un referent solidari a Catalunya. Si els agermanaments amb Nicaragua van ser l'embrió de què va néixer la Coordinadora, les entitats mai han deixat de treballar a l'Amèrica central. Així, el grup Pablo Freire, encapçalat per Sebas Parra i amb Orlando Pineda, va impulsar la campanya Yo sí puedo d'alfabetització. A més, es va centralitzar l'ajuda humanitària per pal·liar el desastre provocat per l'huracà Mitch, que va destruir Hondures, o s'ha impulsat l'edició catalana de l'Agenda llatinoamericana. S'ha lluitat pel Sàhara lliure, en un moment en què entitats com ara Llagostera Solidaria fa anys que desenvolupen projectes a l'Àfrica.

Immigració i Cooperació

Comerç just i drets humans per a tothom i la lluita de les dones

Si el bateig de foc va ser la lluita pel 0,7%, el següent pas va ser reclamar els drets humans per a tothom. Es van fer campanyes contra les lleis d'estrangeria que discriminaven uns immigrants que, tot i fer una important aportació a l'economia i la societat catalanes, es veien privats de qualsevol incidència política, ja que no podien exercir el dret a vot. Una immigració que va impulsar el codesenvolupament, un viatge d'anada i tornada que potencia el coneixement entre autòctons i nouvinguts i ha ajudat a generar la complicitat de moltes entitats que aposten pel comerç just.

D'altra banda, el grup de gènere i interculturalitat vetlla per la difusió del rol de les dones en el desenvolupament i fomenta la incorporació de la perspectiva de gènere en el si de les entitats de la Coordinadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot