Societat

L'ONU culpa el Vaticà dels casos de pederàstia

Acusa l'Església de girar la cara i protegir la seva imatge a costa de les víctimes

Exigeix que posi a disposició de les autoritats civils els abusadors

Roma diu que algunes acusacions són “ideològiques”

El Vaticà és culpable d'haver violat la Convenció sobre els Drets del Nen en no haver protegit els menors víctimes d'abusos sexuals a mans de sacerdots i per no haver pres mesures per garantir una sanció contra els criminals. El Vaticà, davant de casos flagrants d'abusos, va mirar cap a un altre cantó i, abans de tacar la imatge de l'Església, va preferir encobrir pederastes reconeguts canviant-los d'una parròquia a una altra o fins i tot enviant-los a altres països, fet que va posar en situació de risc altres víctimes. L'ONU, en la seva duríssima acusació contra la Santa Seu, exigeix “de manera immediata” que el Vaticà retiri del sacerdoci tots aquells capellans que han comès abusos sexuals contra menors o aquells de qui se sospita que els puguin haver comès. En tot cas, l'Església ha de posar els pederastes davant les autoritats civils perquè siguin jutjats.

El Comitè de l'ONU sobre els Drets dels Nens va lamentar ahir profundament “que la Santa Seu no hagi reconegut la gravetat dels crims comesos, que no hagi pres les mesures necessàries per fer-hi front i que, per contra, hagi adoptat polítiques i pràctiques que han donat lloc a la continuació dels abusos i la impunitat dels abusadors”.

La primera resposta del Vaticà –en espera del que digui el papa– no va ser tan contundent com s'esperava. El portaveu, Federico Lombardi, va reiterar el compromís per respectar el dret dels infants, “segons els valors morals i religiosos que ofereix la doctrina catòlica”, va especificar. Lombardi va defensar l'Església dient que moltes de les acusacions sobre casos d'abusos “van respondre a posicions molt ideològiques”. No obstant això, va admetre que la institució ha d'explicar la seva posició i “quins han estat els seus errors”.

Aquestes paraules estan en sintonia amb les que va dir l'observador de la Santa Seu a l'ONU a Ginebra, Silvano Tomasi, quan el 16 de desembre va anar a l'ONU a explicar la seva versió sobre els casos i va acabar dient que “n'hi ha a totes les professions, fins i tot entre les més respectades, inclosos membres de l'Església”.

Cristians de base i capellans progressistes van considerar ahir encertada l'opinió de l'ONU i van opinar que, a partir d'aquest informe, l'Església hauria de prendre mesures dràstiques. “Crec que aquest informe ha de servir perquè el papa Francesc pugui prendre les mesures necessàries per solucionar d'una vegada el tema de la pederàstia”, manté l'escolapi Enric Canet, que assegura que aquesta situació l'arrossega l'actual papa per culpa dels seus antecessors, “en especial Joan Pau II, que va tapar-ho tot”. De la mateixa opinió és Josep Torrens, portaveu del col·lectiu Església Plural, que creu que a partir d'aquest contundent informe de l'ONU “es veurà si les reformes que sembla que vol fer el papa Francesc són serioses”. “Ara és quan el papa ha de prendre decisions i apartar del ministeri els implicats i, si cal, lliurar-los a la justícia. Si el Vaticà intenta esquivar la contundència d'aquest informe s'haurà perdut una gran oportunitat.”

“L'Església només es preocupa de donar una bona imatge de la família perfecta i té molts problemes perquè continua dient que el sexe és pecat, tal com va dir sant Agustí. I, en no normalitzar la sexualitat i considerar-la, com és, un element positiu i fonamental de l'ésser humà, i, dintre de la sexualitat, l'homosexualitat, fomenta aquestes desviacions, com són els casos d'abusos a menors”, manté Canet.

L'esclat de l'escàndol de la pederàstia va marcar el mandat de Benet XVI, el primer papa que va autoritzar que es destapessin els milers de casos d'abusos sexuals a menors perpetrats per capellans d'arreu del món i va demanar perdó a les víctimes. Els abusos comesos al llarg de 50 anys, especialment als Estats Units, Austràlia, Alemanya, Holanda i Irlanda, van ser entomats per Benet XVI, que el 2010 va reunir 150 cardenals a Roma per estudiar la resposta a la pederàstia i va fer una guia, que va enviar a les conferències episcopals de tot el món per afrontar la pederàstia d'una manera coordinada i eficaç.

Dos anys més tard, el papa va convocar a Roma un simposi contra la pederàstia, en una iniciativa sense precedents en què l'Església va demanar perdó a les víctimes, tot i que no va anar més enllà. Ara, totes les esperances, sobretot les de les víctimes, que no han estat reparades, estan posades en el papa Bergoglio.

Homosexualitat i anticonceptius

mrourera

El Comitè de l'ONU sobre els Drets dels Nens va criticar el Vaticà per les seves declaracions en contra de l'homosexualitat, que “estigmatitzen i reforcen la violència de què són víctimes menors gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, o els nens criats per parelles homosexuals”. L'ONU també assenyala que “denegar l'accés als anticonceptius i als serveis de salut reproductiva i d'informació sobre la reproducció, té conseqüències negatives per a nenes i adolescents”.

El Vaticà va “lamentar” que en alguns punts de l'informe hi hagi “un intent d'interferir en les ensenyances de l'Església catòlica sobre la dignitat de les persones i en l'exercici de la llibertat religiosa”. “L'Església té un problema molt greu: condemna l'homosexualitat i molts capellans i religiosos ho són. I no passa res”, diu l'escolapi Enric Canet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més de 700 multes per dificultar l’accés a la via pública en menys de 15 dies

GIRONA
Educació

Famílies de Barcelona reclamen modificar els criteris de preinscripció a I3

Barcelona
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols